Carrot Pudding

Preparation Time : 10 -15 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4


आवश्यक सामग्री : Ingredients For Fruit Custard
  1. Custard powder (कस्टर्ड पाउडर) - 20 gram (2 tablespoon)
  2. Milk (दूध) - 500 gram
  3. Sugar (चीनी) 4  full Tablespoons
  4. Carrot (गाजर) - 2 or 3 
  5. Cardamom powder (इलायची पाउडर) - 1/4 tablespoon 
  6. Almond and Pistachio (बादाम और पिस्ता) - 7 - 8   
Method - How to make Fruit Custard Recipe

Step by step Fruit custard recipe

Step 1
  • Wash and peel two carrots and grate them with the help of grater.
  • Heat the deep frying pan (kadhai) then add one tablespoon of pure ghee. Add grated carrot to it and fry for around two minutes.
  • Then add two tablespoon of sugar and 3-4 tablespoon of water, cover it with lid and cook for 5 minutes.
  • दो गाजर को छीलकर उन्हें कद्दुकस कर ले । 
  • कड़ाई गर्म करे जब कड़ाई जर्म हो जाये तब उसमे एक चम्मच देशी घी डालकर कसी हुए गाजर को उसमे डालकर धीमी आँच पर २ मिनट भूने । 
  • फिर कड़ाही में दो चम्मच चीनी और 3 से ४ चम्मच पानी डालकर 5 मिनट तक गाजर को ढककर धीमि आंच पर पकाये । 

Step 2
  • Take 10 gram (1 Tablespoon) of Custard Powder in a bowl.
  • Take 300 ml of milk. Add approx 50 ml of milk from this to the Custard Powder and make a smooth paste.
  • एक कप में 10 ग्राम (एक चम्मच) कस्टर्ड पाउडर लीजिए । 
  • 300 मि.लि. दूध लीजिए । इसमें से 50 मि.लि. दूध लेकर कस्टर्ड पाउडर में मिलाये और एक सार पेस्ट बनाये । 
    Step 3
    • Boil the remaining milk after adding 2 tablespoons of sugar.
    • Add custard paste slowly to the boiling milk stirring continuously, to avoid burning, for 2 - 3 minutes.
    • Switch off the burner.
    • बाकि दूध में (2 चम्मच) चीनी डालकर उसे उबालिए । 
    • उबलते हुए दूध में धीरे-धीरे कस्टर्ड पेस्ट मिलाये और 2 - 3 मिनट हिलाये जिससे कस्टर्ड न जले।
    • उसके बाद गैस बंद कर दे । 

    Step 4
    • Pour the custard milk in kadahi and stir it for 3 - 4 minute in low flame.
    • Sprinkle some cardamom powder and chopped pistachio and almond and stir again.
    • कस्टर्ड मिल्क को कड़ाही में रखी हुई गाजर में डालकर धीमी आँच पर 3  - 4 मिनट तक भूने । 
    • उसके बाद उसमे इलायची पाउडर, बादाम और पिस्ता डालकर चलाये । 

    Step 5
    • Remove the carrot pudding in a bowl and garnish with chopped almond and pistachio.
    • When Carrot pudding is at room temperature, put it in refrigerator for 4-5 hrs.
    • किसी बर्तन में निकालकर, ऊपर से बादाम और पिस्ता से सजायें । 
    • जब वह हल्का ठंडा हो जाये फिर उसे 4-5 धंटो के लिए सेट होने के लिए फ्रिज़ में रखें । 

    Step 6
    • Take Pudding out,  And enjoy the delicious Carrot pudding.... :)
    • उसके बाद फ्रीज़ से निकालकर स्वादिष्ट कैरट पुडिंग मज़ा ले ।

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