Preparation Time : 11-15 minutes
Servings : 13 to 14 pieces
आवश्यक सामग्री - Integrients for Ras Malai
- Full Cream Milk (दूध) - 2 लीटर
- lemon (नीबू) - 1
- Sugar (चीनी) - 400 ग्राम
- Saffron (केसर) - 15-20 टुकड़े
- Almond (बादाम) - 10-15 (finely chopped)
- Cardamom Powder (छोटी इलाइची) - 1 tsp
- Pistachio (पिस्ता) - 10-15 (finely chopped)
Note: To make ras malai always use homemade cheese (chhaina) otherwise the sweet made won't be that delicious (Generally the cottage cheese bought from market is comparatively hard)
Method - How to make Ras Malai Recipe
Lets start step by step Ras Malai recipe
Step 1
- Take a pan with heavy base and boil 1kg of milk. Keep stirring the milk to avoid its sticking to the base of the pan.
- Switch off the burner after first boil and, add 250 ml of water so that it gets little bit cold (this makes the cheese (chena) soft). Then, gradually add lemon juice to it unless you can see milk and cheese (chena) separately.
Step 2
- Within some time you will see milk and chena getting separated
- Use cotton cloth to separate the chhaina from the water.
- Pour 1 glass of water on the chena to remove the sourness of the lemon from chena.
- Squeeze the cloth with hands to remove the excess water.
- Chena is ready for preparation of rasmalai.
Step 4
- Put chena in a plate and mash with hands for 5 to 6 min to make it smooth like a dough.
- After 6 min chena is ready to make rasmalai.
Step 5
- Take a small portion of the chena, keep it between your palms and press it with hands to give it a round flat shape.
Step 6
- Make more such flat discs from chena in the same way and keep them on a plate.
Step 7
- Take a big pan and put 2 cup sugar along with 3 cup of water into it.
- Keep the pan on a flame to boil the mixture.
Step 8
- Keep the flame high so that the water starts to boil soon. Put all the flat discs made with chena into the pan once the water boils completely (Keep the flame medium).
Step 9
- Cover with a lid. Cook it for 18-20 minutes Keep the flame medium while cooking the rasmalai.
Step 10
- The rasmalai will increase double in size while boiling into the water. The rasmalai balls are ready. Let them cool down.
Step 11: Now we will prepare milk for Rasmalai.
- Keep the milk pan over the stove and stir it continuously.
- Once it starts to boil put kesar and mewa into the milk. Turn off the flame once the milk reduces to half of its quantity.
- Mix sugar and cardamom to it. Milk is ready to dip rasmalai.
Step 12
- Take out the rasmalai from the sugar syrup, press it with hands strain the water and put these balls into the milk.
Step 13
- Rasmalai is ready. Take it out in a serving bowl and garnish with pistachios and Almonds. Let it cool down and then taste it.
दूध से छैना (पनीर) बनाने की विधि
नोट : रस मलाई या और कोई भी मिठाई बनाने के लिए हमेशा घर के बने छैना (पनीर) का ही प्रयोग करे बाजार में मिलने वाले पनीर से बनाने से ये स्वादिष्ट नहीं बनती।
नोट : रस मलाई या और कोई भी मिठाई बनाने के लिए हमेशा घर के बने छैना (पनीर) का ही प्रयोग करे बाजार में मिलने वाले पनीर से बनाने से ये स्वादिष्ट नहीं बनती।
- किसी भारी तले वाले बर्तन में 1 किलो फुल क्रीम दूध को गर्म करे और बीच बीच में उसे चलाते रहे ताकि दूध तले में लग ना जाये ।
- जब दूध में उबाल आ जाये तब गैस को बन्द कर दे और इसमें 1/2 ग्लास पानी डालकर दूध को हल्का ठंडा होने दे (ऐसा करने से छैना बहुत मुलायम बनता है ) फिर इसमें नींबू का रस या सिरका डालते हुये चमचे से चलाये।
- कुछ ही देर में दूध में पानी अलग और पनीर अलग दिखायी देने लगेगा। जब पानी और पनीर अलग दिखाई देने लगे तब इसे पतले सूती कपडे में छानिये, छैना (पनीर) पर एक ग्लास ठंडा पानी डाल दे ताकि नीबू का खट्टापन उसमे न रह जाये ।
- थोड़ा सा ठंडा होने पर कपडे को हाथ से दबाकर अतिरिक्त पानी निकाल दे ।
- रस मलाई बनाने के लिए छैना एक दम तैयार हैं ।
छैना से गोल पेड़े बनाने की विधि :-
- छैना को किसी थाली में डालिये और हाथ से मथ मथ कर, चिकना, नरम कर लीजिये, इस तरह से करने से छैना का बहुत ही नरम गुथा हुआ आटा बन जायेगा ।
- अब यह छैना रसमलाई बनाने के लिये तैयार है।
- इस छैना के आटे की बराबर आकार की लोइ तोड़ ले ।
- हाथ से अच्छे से गोल गोल करके इसके चपटे पेड़े बना ले जैसा हमने फोटो में दिखाया है ।
- एक बर्तन में २ कप (350 ग्राम) चीनी और 3 कप पानी डालकर तेज़ गैस पर रखे ताकि पानी में जल्दी उबाल आये और चाशनी गाडी भी न हो पाये ।
- जब पानी उबलने लगे, तो छैना से बने सारे गोल पेड़े, इस उबलते पानी में डाल दे और 18-20 मिनिट तक मीडियम गैस पर पकने दे, ताकि पानी में उबाल हमेशा आता रहे इसलिए गैस को तेज़ ही रखना है
- 18 से 20 मिनिट बाद पेड़े उबलकर दुगने हो जायेंगे । फिर उन्हें कुछ देर ठंडा होने के लिए रख दे ।
रसमलाई के लिए दूध तैयार करने की विधि :-
- 1 किलो दूध को गाड़ा होने'के लिए गैस पर रखे । थोड़ी-थोड़ी देर में उसे चमचे से चलाते रहे ताकि दूध लग न जाये ।
- दूध में केसर के टुकड़े और कटे हुए बादाम और पिस्ता डाल दे ।
- जब दूध खौलकर आधा रह जाये तब गैस बंद कर दे और इसमें शक़्कर औए इलायची पाउडर मिला दे ।
- अब रसमलाई के लिए दूध बनकर तैयार हैं ।
- रसमलाई के गोल पेड़ो को हाथ से दबाकर इस दूध में डाल दे ।
- अब रसमलाई को सर्विंग प्लेट में निकालकर कटे हुए पिस्ता और बादाम से सजाकर फ्रिज में रख कर ठंडा कर ले और ठंडा ठंडा ही इसे खाये यह बहुत ही स्वादिष्ट लगेगी ।
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