SABUDANA CUTLET



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Sabudana (Sago) Cutlet

    Sago (साबूदाना)
    Half cup
    Peanuts (मूंगफली )
    ¼ cup
    Oil (तेल)
    As required
    Green Chili (हरी मिर्च)
    2
    Coriander leaves (हरा धनिया)
    ¼ cup
    Corn Flour (मकई का आटा)
    6 tablespoon
    Garam masala (गरम मसाला)
    1/4 tablespoon
    Salt (नमक)
    To taste
    Dry mango powder (खटाई)
    half tablespoon
    Red chili (लाल मिर्च)
    To taste
    Potato (आलू)
    10 medium size

    Method:- How to make Sabudana Cutlet


    PRELIMINARIES:

    Sago:

    • Soak the half cup sago for two hour in water.


    • Remove the sago from water and put it in a filter so as to drain out extra water from it.

    Note: If sago is not drained properly then potato mixture which will be later prepared in the recipe will be too much moist.




    Peanuts:
    1. Take half table spoon Oil/Ghee in a deep frying pan and warm it. 
    2. Add 1/4 cup peanuts to it and stir for around 2-3 minutes.
    3. Take peanuts out from deep frying pan and peel it properly. Mash the peanuts into small pieces by crushing.

    Lets start step by step Sabudana Cutlets recipe

    Step 1: 

    • Simmer 10 medium size potato and peel them.


    Step 2:

    • Take the peeled potato in a bowl and mash it properly to make thick paste.



    Step 3: 

    • In the potato paste add drained sago, crushed peanuts,2 green chili, 2 tsp coriander, salt to taste,1/4 tsp garam masala and half tsp mango powder. mix it properly to make a paste.



    Step 4:

    • Thereafter, take some amount of mixture and give it round shape cutlets or (pede), as shown in above figure.

    Step 5:

    • Take oil in a deep frying pan to fry the cutlets.

    Step 6:
    • When the oil is hot, lower the flame and put cutlets in frying pan.
    • Wait until the pede turns slightly red.
    • Take the cutlets out on tissue so as to soak extra oil.
    • Sabudana cutlet is ready to serve. Enjoy it with tomato sauce or coriander chutney.
    प्रारंभिक तैयारियां :

    साबूदाना : 
    1. साबूदाने को दो घंटे के लिए पानी, में फुलो दें। 
    2. फिर दो घंटे बाद पानी  से निकालकर उसे किसी छन्ने में निकाल दें ताकि साबूदाना में से अतिरिक्त पानी निकल जाये।
    नोट : अगर हम ऐसा नहीं करेंगे तो आलू का मिश्रण ज्यादा गीला हो जायेगा । 

    मूंगफली : 
    1. कढ़ाई में आधा चम्मच घी/तेल डालकर गर्म कर लें फिर मूंगफली के दानो को उसमे डालकर २-३ मिनट के लिए चला लें । 
    2. हल्का ठंडा होने के बाद उनके ऊपर का छिलका निकालकर हल्का सा दरोट लें या उसके छोटे छोटे पीस कर लें। 

    साबूदाना कटलेट बनाने की विधि :

    1. आलू को उबाल कर छील लें। 
    2. एक बाउल में आलुओं को  दबाकर अच्छे से मसल लें। 
    3. मसले हुए आलुओं में साबूदाना, कॉर्न फ्लोर या अरारोट, मूंगफली के दाने, हरी मिर्च, हरा धनिए, नमक, गरम मसाला, खटाई, डालकर अच्छे से मिलाकर इसका मिश्रण बना लें। 
    4. उसके बाद उस मिश्रण के छोटे छोटे गोल पेड़े बना लें जैसा हमने पहली फोटो में दिखाया है। 
    5. एक कढ़ाई में कटलेट को  तलने के लिए तेल को गर्म करें। 
    6. जब तेल गर्म हो जाये तब आंच थोड़ी धीमी करके धीरे धीरे कटलेट्स को उसमे दाल दें। 
    7. धीमी आंच पर सुनहरा होने होने तक तलें। 
    8. फिर नैपकिन पेपर पर उसे तेल सूखने तक रखें। 
    9. हरी धनिए की चटनी और टोमेटो सॉस के साथ गर्मागर्म परोसें। 

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