Maggi cutlet




English (हिन्दी)
मात्रा
Quantity
Wheat flour (मैदा )
1/2 कप
1/2 cup
Potato (आलू )
पांच मीडियम आकार के
5 Medium Size
Water (पानी )
आवश्यकता अनुसार
As Required
Salt (नमक )
स्वाद अनुसार
As Required
Turmeric powder (हल्दी पाउडर )
एक चौथाई चम्मच
1/4 Table Spoon
Onion (प्याज़ /कांदा )
एक
1 Medium Size(Finely chopped)
Mango powder (खटाई )
स्वाद अनुसार
As Required
Green chili (हरी मिर्च )
दो मीडियम आकार की
2 Medium Size
Coriander leaves (हरा धनिया )
आवश्यकता अनुसार
As Required
Cooking Oil (तेल )
आवश्यकता अनुसार
2 Table Spoon
Cumin seed (जीरा )
एक चौथाई चम्मच
1/4 Table Spoon
Garam Masala (गरम मसाला)
एक चौथाई चम्मच
1/4 Table Spoon
Maggie Noodles (मैगी नूडल्स)
एक पैकेट
1 Packet


Method:- How to make Maggi Cutlets 

Lets start step by step Instant Maggi Cutlets recipe

Step 1

  • Boil maggi noodles with a teaspoon of oil for 3 minutes (Do not add maggi masala).


Step 2
  • Potato mixture:-
    1. Boil the potato and peal it.
    2. Take a bowl and mash the potato.
    3. Heat oil in a deep pan (kadahi).
    4. When oil is heated add cumin seed, turmeric powder, green chili, mashed potato, salt, mango powder, garam masala, coriander leaves and fry it until potato is slightly red.

Step 3
  • Take a big bowl, put potato mixture and boiled maggi, mix it properly.
  • Take some amount of mixture and give it egg shape (pede), as shown in below figure.

Step 4 
  • Take oil in a deep frying pan to fry the cutlets.


Step 5 
  • When the oil is hot, lower the flame 
  • Dip the cutlets in wheat flour paste and put it in deep frying pan.


Step 6 
  • Wait until the Cutlets turns light brown.
  • Take the Cutlets out on tissue so as to soak extra oil.
  • Add some magie masala on the surface of cutlets.
  • Magie cutlet is ready to serve. Enjoy it with tomato sauce or coriander chutney.


प्रारंभिक तैयारियां :-

आलू का मिश्रण तैयार करना :-
    1. आलू उबाल कर छील ले और हाथ से दबाकर पेस्ट बना ले। 
    2. फिर एक कड़ाई में थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करे, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा, हल्दी, हरीमिर्च, आलू नमक, खटाई, गर्म मसाला  डालकर फ्राई कर ले। उसके बाद हराधानिया डालकर मिला लें। 
    मैदा का घोल तैयार करना :
    1. एक बॉउल में १/४ कप मैदा, 2 चुटकी नमक और आधा कप पानी डालकर पतला घोल बना ले । 
    कटलेट्स बनाने की विधि :-
    1. आलू के मिश्रण और मैगी को एक कटोरे में डालकर अच्छे से मिला ले । 
    2. फिर उस मिश्रण के अंडाकार पेड़े बना लें जैसा हमने ऊपर फोटो में दिखाया है। 
    3. एक कढ़ाई में कटलेट को तलने के लिए तेल गर्म करें। 
    4. जब तेल गर्म हो जाये तब आंच थोड़ी धीमी करें । उसके बाद कटलेट्स को मैदा के घोल में डुबोकर कड़ाई में डाल  दे।
    5. धीमी आंच पर सुनहरा होने होने तक तलें। 
    6. फिर नैपकिन पेपर पर उसे तेल सूखने तक रखें।
    7. थोड़ा मैगी मसाला ऊपर से बुरका दे, हरे धनिए की चटनी और टोमेटो सॉस के साथ गर्मागर्म परोसें।

    No comments:

    Post a Comment