Coconut Chutney

Preparation Time : 5 minutes

Cooking Time : 5 minutes
Servings : 8 persons


आवश्यक सामग्री : Ingredients For Coconut Chutney

1. Coconut - Half
2. Curd - 1/4 Cup
3. Green Chili(हरी मिर्च) - 2 
4. Salt(नमक) - to taste

For Aroma-
1. Oil - 2tsp
2. Curry leaves - 6-7 leaves
3. Mustard Lentil - Half tsp
4. Red chili powder(लाल मिर्च)  - to taste

Method:- How to make Coconut Chutney
Lets start step by step Coconut Chutney recipe

Step 1
  • आधे नारियल को छोटे टुकड़ों में काट लें। 
  • Cut half coconut in small pieces.

Step 2

  • उसके बाद मिक्सर में कटा हुआ नारियल, दही, हरी मिर्च, और 4 tsp पानी डालकर महीन पीस लें। 
  • Add chopped coconut along with curd, green chili and 4 tsp water to the mixture grinder. Grind the mixture thoroughly.
 


Step 3 
  • मिक्सर से नारियल की चटनी निकालकर कटोरे में रख लें ।
  • Remove the mixture from the grinder 

Step 4 : Preparation of TADKA
  • चटनी में तड़का लगाने के लिए एक छोटे बर्तन में दो चम्मच तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे राई डालें। 
  • जब राई चटकने लगे तब उसमे मीठी नीम और लाल मिर्च डालकर और 5 सेकंड फ्राई करें फिर उस तड़के को चटनी में डाल दें।  
  • For tadka in chutney, take spatula and heat 2tsp of oil in it, put the mustard lentil when oil is hot.
  • When you can hear the crackling sound from mustard lentil, add red chili and curry leaves to it. Fry it for around 5 secs and put the tadka in the chutney.

Step 5 
  • तड़के को चटनी में अच्छे से मिला दें। 
  • चटनी बनकर तैयार है।  इसे डोसे, इडली, उत्तपम के साथ परोसें। 
  • Mix well the tadka and chutney.
  • Chutney is prepared and ready to serve. Enjoy the taste with dosa, idli or uttapam. :-)


No comments:

Post a Comment