Preparation Time : 5 minutes
Cooking Time : 5 minutes
Servings : 8 persons
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Coconut Chutney
1. Coconut - Half
2. Curd - 1/4 Cup
3. Green Chili(हरी मिर्च) - 2
4. Salt(नमक) - to taste
For Aroma-
1. Oil - 2tsp
2. Curry leaves - 6-7 leaves
3. Mustard Lentil - Half tsp
4. Red chili powder(लाल मिर्च) - to taste
Method:- How to make Coconut Chutney
Method:- How to make Coconut Chutney
Lets start step by step Coconut Chutney recipe
Step 1
- आधे नारियल को छोटे टुकड़ों में काट लें।
- Cut half coconut in small pieces.
Step 2
- उसके बाद मिक्सर में कटा हुआ नारियल, दही, हरी मिर्च, और 4 tsp पानी डालकर महीन पीस लें।
- Add chopped coconut along with curd, green chili and 4 tsp water to the mixture grinder. Grind the mixture thoroughly.
Step 3
- मिक्सर से नारियल की चटनी निकालकर कटोरे में रख लें ।
- Remove the mixture from the grinder
Step 4 : Preparation of TADKA
- चटनी में तड़का लगाने के लिए एक छोटे बर्तन में दो चम्मच तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे राई डालें।
- जब राई चटकने लगे तब उसमे मीठी नीम और लाल मिर्च डालकर और 5 सेकंड फ्राई करें फिर उस तड़के को चटनी में डाल दें।
- For tadka in chutney, take spatula and heat 2tsp of oil in it, put the mustard lentil when oil is hot.
- When you can hear the crackling sound from mustard lentil, add red chili and curry leaves to it. Fry it for around 5 secs and put the tadka in the chutney.
Step 5
- तड़के को चटनी में अच्छे से मिला दें।
- चटनी बनकर तैयार है। इसे डोसे, इडली, उत्तपम के साथ परोसें।
- Mix well the tadka and chutney.
- Chutney is prepared and ready to serve. Enjoy the taste with dosa, idli or uttapam. :-)
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