Spinach Kofta

Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4

आवश्यक सामग्री : Ingredients For Spinach kofta 
  1. Spinach (पालक) - 500 gram 
  2. Gram flour (बेसन) - 200 gram
  3. Tomato(टमाटर) - 4 medium size grinded 
  4. Salt(नमक ) - to taste 
  5. Green Chili (हरी मिर्च ) - 2 finely chopped 
  6. Coriander Leaves (हरा धनिया) - as required. 
  7. Garlic (लहसुन)- 12-15 pieces finally Chopped in very small pieces or garlic paste
  8. Oil (तेल) - as required
  9. Cumin seed (जीरा) - half tsp  
  10. Turmeric powder (हल्दी) - half tsp  
  11. Garam masala (गरम मसाला) -1 /4 tsp 
  12. Coriander powder (धनिया पाउडर) - half tsp 
  13. Cream (Malai) - 2 tablespoon 
Method:- How to make Spinach kofta

Lets start step by step Spinach kofta recipe

Step 1
  • पालक को महीन काट लें,फिर उसमे बेसन, नमक, लाल मिर्च मिला लें । 
  • Take spinach and chop it finely. Add gram flour, salt, red chili to it and mix well.

Step 2
  • फिर उसमे थोड़ा सा पानी डालकर गाढ़ा मिश्रण बना लें ।
नोट : मिश्रण को अधिक पतला न करें अन्यथा कोफ्ते नहीं बनेंगे । 
  • Then add small amount of water and make a thick paste of it.
Note: Do not add too much water since it will affect making balls of spinach paste.


Step 3
  • Then make round shaped balls of the spinach paste and keep it in a separate plate aside.
  • मिश्रण से गोल गोल कोफ्ते बनाकर एक प्लेट में रख लें । 


Step 4
  • Heat some oil in a deep frying pan, then fry spinach balls in it until they turn slight red.
  • कड़ाही में तेल गर्म करें और उसमे कोफ्ते को डालकर हल्का भूरा होने तक सेकें । 


Step 5
  • Remove the fry kofta from deep frying pan and put it on separate plate.
  • सिेके हुए कोफ्तों को निकालकर अलग प्लेट में रख लें। 


Step 6
Making of tomato pouri (टमाटर का पेस्ट बनाने की विधि)
  • Add 5 Tomato, 1 inch ginger and 2  green chili and grind in the mixer.
  • ५ टमाटर, एक इंच अदरक का टुकड़ा और दो हरी मिर्च डालकर मिक्सर में पीस लें । 


Step 7
  • Add oil in the pan, when it is hot, add cumin seed and garlic and fry until it turns light red.
  • कड़ाही में तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा और लहसुन डालकर हल्का भूरा होने तक फ्राई करें ।

Step 8
  • When garlic is slightly red then add tomato pouri to it and cook it for 4 minutes in low flame.
  • लहसुन भुनने के बाद उसमे हल्दी, धनिया पाउडर और टमाटर का पेस्ट डालकर धीमी आंच पर भूनें ।

Step 9 
  • When you see then tomato pouri and oil getting separated add 1 and half cup of water and cook it for 3 to 4 min in low flame.
  • जब टमाटर तेल छोड़ने लगे तब इसमें डेढ़ कप पानी डालकर धीमी आंच पर पांच मिनट तक पकने दें (यदि ग्रेवी ज्यादा गाढ़ी हो जाये  तो आप आवश्यकतानुसार और पानी डाल सकते है )।


Step 10 
  • When gravy starts to boil, add garam masala, spinach kofta and stir it well for around 5 minutes.
  • जब ग्रेवी में खौल आने लगे तब पालक के कोफ्तों और गरम मसाला को इसमें डालकर पांच मिनट तक और पकाएं ताकि कोफ्तो में ग्रेवी अच्छे से भर सके । 


Step 11 
  • When gravy is thick take the spinach kofta with some gravy into a plate and garnish it with 2 spoons of cream and coriander leaves. Enjoy the delicious meal.
  • ग्रेवी गाढ़ी होने के बाद कोफ्तों को सर्विंग प्लेट में निकाल लें, दो चम्मच मलाई और हरे धनिये से सजा कर गर्मागर्म परोसें ।

Note :-
 १- पालक को पहले से धोकर किसी जालीदार बर्तन में रख दे ताकि पालक से अतिरिक्त पानी निकल जाये, नहीं तो कोफ्तो का मिश्रण पतला हो जायेगा और कोफ्ते ठीक से नही बनेगे । 
२ - यदि कोफ्ते का मिश्रण पतला लगे तो आप इसमें थोड़ा बेसन ड़ालकर इस मिश्रण को गाढ़ा कर सकते है । 

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