Sambar

Preparation Time : 11-15 minutes
Cooking Time : 15-20 minutes
Servings : 6 - 7 persons



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Sambar


  • Toor Daal (अरहर की दाल) ½ cup
  • Bottle gourd (लौकी) 1 cup finally Chopped 
  • Curry leaves (मीठी नीम )10-12
  • Salt (नमक ) To taste
  • Pinch of asafetida (हींग)
  • Oil (तेल) As required
  • Sambar powder(सांभर मसाला) 1 and half teaspoon
  • Vegetables cubed in bite size ½ cup mixed
  • Tamarind pulp (इमली का पेस्ट) 1-2 tablespoons
  • Red chilies(खड़ी लाल मिर्च) 4 dry whole
  • Tomato(टमाटर) cubed in small pieces, 1 large
  • Mustard seeds(राई) 1/4 teaspoon
  • Cumin seeds(जीरा) 1/2 teaspoon
  • Turmeric (हल्दी) 1/4 teaspoon
Method:- How to make Sambar 
Lets start step by step Sambar recipe
Making sambar is a two step process first step is to make daal and second is preparing the masala mixture.

Step 1
  •  .Use pressure cooker to make daal. In pressure cooker put 1/2 cup Toor-dal, 1 cup bottle guard, 1/4 teaspoon turmeric, 1/2 teaspoon salt and about 2 and 1/2 cup of water .

Step 2
  • Now put it on the flame for about 5 minutes with medium heat .

Step 3

  • While dal  is cooking, in the meanwhile prepare the seasoning (which is the second step) .
  • Heat a deep frying pan on medium flame and add oil 2 tablespoons.
  • Add 1/2 teaspoon cumin seeds, 1/4 teaspoon mustard seeds , 10-12 curry leaves, pinch of asafetida, 4 dry red chilies and mix it well for few seconds .

Step 4

  • Now add chopped tomato, salt and all other chopped vegetables and mix well.  
  • Add sambar powder and ½ cup water. Cover the pan and let it cook for three minutes .


Step 5
  • Now take a look inside pressure cooker for daal if it is ready .
  • Add vegetable masala mixture, tamarind pulp and 1/2 tsp sugar to daal (this prepares you sambar mixture).
  • Gradually add water if sambar is thick.
  • Put this mixture on flame and heat it for another 5 minutes to mix it well.
  • Now sambar is ready to eat, add some coriander leaves into the sambar and serves hot
  • Enjoy the meal:-)

सांभर बनाने की विधि :-
  • सांभर बनाने के दो स्टेप है पहला दाल बॉयल करना और दूसरा सांभर फ्राई करना। 
  • दाल बनाने के लिए प्रेसर कुकर में तुअर(अरहर) की दाल, लौकी ,हल्दी और नमक डालकर पांच मिनिट तक पकाये। 
  • जब तक दाल बनती है, उसी बीच हम सांभर फ्राई करने की तैयारी कर लेते है। 
  • एक कड़ाई में तीन  चम्मच तेल गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये उसमे एक चुटकी  हींग ,१/४ चम्मच जीरा ,१/४ चम्मच राई ,8 -10 मीठी नीम और २ खड़ी लाल मिर्च डालकर ५ सेकंड भूने। 
  • फिर उसमे प्याज डालकर हल्का पारदर्शी होने तक भूनें उसके बाद उसमे टमाटर,नमक ,सांभर मसाला डाल दे और अच्छे से फ्राई करे (आप और भी जो चाहे वो सब्जिया इसमें डाल सकते हैं)। 
  • इस मिक्सचर को कुकर में रखी दाल में दाल दे और इमली का पल्प डालकर 5 मिनिट धीमी आंच पर पकाये यदि सांभर थोड़ा गाढा लग रहा हो तो इसमें आधा कप पानी डाल दे।
  • पकने के बाद हरा धनिया डालकर इसे गरमा गर्म परोसे।

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