Preparation Time : 20 minutes
Cooking Time : 10-12 minutes
Servings : 4
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Rice Vermicelli
- Rice noodles (चावल के नूडल्स)- 200gm
- Capsicum (शिमलामिर्च) - 1 medium size
- Tomato (टमाटर) - 2 medium size
- Onion (प्याज़) - 1 medium size
- Carrot (गाजर)- 1 medium size
- Cabbage (पत्ता गोभी) - 1/2 cup (Finely chopped)
- Peas (मटर) - 1/4 cup
- Green chili (हरी मिर्च) - Too taste
- Coriander (हरा धनिया) - 4 tsp
- Curry leaves (मीठी नीम)- 8-10
- Peanuts (मूंगफली) - 1/4 cup
- Salt (नमक) -Too taste
- Oil (तेल) - 4 tsp
- Mustard lentil (राई) - 1 tsp
- Soya sauce- 4 tsp
- Half lemon (आधा नीबू)
Method:- How to make Rice Vermicelli
Lets start step by step Rice Vermicelli recipe
Step 1
- Take 200gms of vermicelli and let it soak for around 15 minutes in lukewarm water.
- २०० ग्राम राइस नूडल्स को हल्के गुनगुने पानी में 15 मिनट के लिए भिगो दें ।
Step 2
- Finely chop capsicum, onion, cabbage, carrot, green chili, and coriander and keep aside on a plate.
- शिमला मिर्च, प्याज़, टमाटर, बंद गोभी, गाजर, हरी मिर्च, हरा धनिया को काटकर अलग प्लेट में रख लें
Step 3
- Warm 4 tsp of oil in a deep frying pan.
- एक कढ़ाई में (4 tsp) तेल गर्म करें।
Step 4
- When oil is lukewarm, add peanuts and fry until they turn slightly red. Keep aside the fried peanuts on a separate plate.
- जब तेल हल्का गर्म हो जाये, तब उसमे मूंगफली के दाने डालकर हल्का भूरा होने तक तलें और प्लेट में निकालकर अलग रख लें ।
Step 5
- Then in the same deep frying pan add mustard lentil, curry leaves and green chili and bake for few seconds. When mustard lentil starts to make crackling sound add onion to it and bake until it turns red.
- फिर उसी कढ़ाई में राई के दाने, मीठी नीम और हरी मिर्च को डालकर कुछ सेकंड चलायें, जब राई चटकने लगे तब उसमे प्याज़ डालकर हल्का पारदर्शी होने तक भूनें ।
Step 5
- After onion is slightly red, add carrot, peas and cover it with lid for 1 minutes. Remove the lid and add capsicum and cabbage and fry it for two to three minutes.
- जब प्याज़ भुन जाये, तब उसमे गाजर, मटर डालकर एक मिनट के लिए ढांक दें। उसके बाद उसमे शिमला मिर्च और बंद गोभी डालकर दो मिनट के फ्राई करें ।
Step 6
- When fried vegetables is ready, add vermicelli to the vegetables in gridle and mix it well. Then, add 4 tsp of soya sauce and mix it. Cover it with lid for 1-2 minutes.
- सारी सब्जियों को अच्छे से फ्राई करने के बाद पानी में भिगोई हुए राइस नूडल्स को कढ़ाई में डालकर सब्जियों के साथ डालकर अच्छे से मिलने तक चलायें, फिर 4 tsp सोया सॉस डालकर दो मिनट के लिए ढक दें ताकि सारी सब्जिया और मसाले अच्छे से मिल जाएं ।
Step 7
- Remove the lid after after 2 minutes and bake vermicelli for 3-4 minutes.
- Add lemon juice, coriander and fried peanuts and serve hot. Enjoy the delicious rice vermicelli.
- दो मिनट बाद ढक्कन को हटाकर राइस नूडल्स को २ मिनट धीमी आंच पैर और भूने ।
- नीबू का रस, हरा धनिया और मूंगफली के दाने डालकर गर्मागर्म परोसें ।
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