Stuff Tawa kulcha

Preparation Time : 3 - 4  hour
Cooking Time : 30 minutes
Serves : 5 - 6 Kulchas





आवश्यक सामग्री : Ingredients For Stuff Tawa Kulcha 


For Kulchas :-

  •  All purpose flour (मैदा) 3 cup 
  •  Yogurt (दही ) 3 tsp
  • Baking Soda (खाने वाला सोडा) ¼ tsp 
  • Baking Powder (बेकिंग पाउडर) ½ tsp 
  • Water for kneading (मैदा गूथने के लिए पानी) ¾ cup add more if required  
  • Sugar (चीनी) 2 tsp 
  • Salt (नमक) ¾ tsp or as required
  •  (अजवायन या जीरा) 1 tsp 
  •  Extra flour for dusting
For Potato Mixture


  • Potato (आलू) 5 medium size
  • Cheese (पनीर)  
  • Pinch of asafetida (हींग)
  • Oil (तेल) 2 tsp or as required
  • Red Chili (लाल मिर्च) to taste
  •  Cumin seeds(जीरा) 1/2 teaspoon
  •  Turmeric (हल्दी) 1/4 teaspoon
  • Coriander (हरा धनिया) 4 tsp 
  •  Mango powder (पिसी खटाई) 1 tsp 
  • Garam masala (गरम मसाला)
  • Some oil or butter for frying
    Method:- How to make Stuff Kulcha

    Lets start step by step Stuff Kulcha recipe


    Step 1




  • Potato mixture:-

    • Boil the potato and peal it.

    • Take a bowl and mash the potato.

    • Heat oil in a deep pan (kadahi).
    • When oil is heated add cumin seed, turmeric powder, green chili, mashed potato, salt, mango powder, garam masala, coriander leaves and fry it until potato is slightly red.



  • Step 2
    • Take maida (all purpose flour) in a bowl and mix salt, sugar, baking powder and baking soda to it. Dig a deep space by removing flour from the center in bowl. Then add curd, oil, water, and begin to mix the flour with the liquids first and then start to knead. Make a smooth, soft dough and cover the dough with a wet kitchen napkin. Cover the bowl with a lid and leave it for 4 hours.

    Step 3
    •  Make 2 small balls of the dough and sprinkle all purpose flour on it. Sprinkle some all purpose flour on the rolling board as well to avoid sticking the dough.

    Step 4
    • With a rolling pin, roll it into a diameter of 6 to 7 inches.

    Step 5
    • Spread the potato mixture on one chapati (bread). Then spread 2 tsp grated paneer and 2 tsp chopped onion. Keep 2 to 2.5 inches space all over the circumference.


    Step 6
    • Cover the Stuffing with another chapati and press the joined edges with your fingers or very lightly with the rolling pin so that they get stuck together.


    Step 7
    • Gently roll to a large disc of about 8 to 9 inches in diameter.

    Step 8
    • On a hot tava or griddle add 1 tsp of oil and then gently place the stuffed kulcha over it. Flip over when one side is partly cooked.

    Step 9
    • Spread some ghee or oil on this side. The amount of ghee or oil to be added, depends on you. You can either add less or more or skip it altogether.

    Step 10
    • Flip again and you will see both the sides slightly red.

    Step 11
    • Add ½ to 1 tsp of butter and spread it with a butter knife or spoon and serve hot with punjabi chola.


    स्टफ तवा कुलचा बनाने की विधि :-

    प्रारंभिक तैयारियां :-

    आलू का मिश्रण तैयार करना :-
      1. आलू उबाल कर छील ले और हाथ से दबाकर पेस्ट बना ले। 
      2. फिर एक कड़ाई में थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करे, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा, हल्दी, हरीमिर्च, आलू नमक, खटाई, गर्म मसाला  और हरा धनिआ डालकर फ्राई कर ले। 
      कुलचे बनाने के लिए आटा लगाने की विधि :-
      • मैदा को एक बड़े बर्तन में छान ले , बीच में हाथ से जगह बनाकर, इस जगह में दही, बेकिंग सोडा, नमक, चीनी, तेल डालिये, सारी चीजों को हाथ से अच्छी तरह मिलाये। 
      •  गुनगुने पानी की सहायता से नरम चपाती के जैसा आटा गूथिये(आटा गूथते समय पानी थोड़ा थोड़ा डालकर मिलाइये). 
      • आटे को अच्छी तरह 5 मिनिट तक गूथिये, और एकदम चिकना कर लीजिये। 
      • आटे को हल्का तेल लगाकर 3 - 4 घंटो के लिए ढककर किसी गर्म स्थान पर रख दीजिये (गूथा गया आटा 3-4 घंटे में फूल कर लगभग दुगना हो जाता है), फूले हुये आटे को फिर से हाथ से दबा कर, एक जैसा कर लीजिये।  कुलचे बनाने के लिये आटा तैयार है। 
      • गूथे गये आटे से नीबू के आकार की लोइयां बनाकर तैयार कर ले (एक कुलचा बनाने के लिए हमे २ लोई की आवश्यकता होगी)।
      • 2 लोइयों को लेकर, उससे बराबर आकार की २ रोटी बेल ले जैसा हमने ऊपर फोटो में दिखाया है । 
      • 1 रोटी को अलग रख दे । 
      • अब दूसरी रोटी के ऊपर अच्छे से आलू का मिश्रण फैलाये, उसके ऊपर महीन कटा प्याज़ और कसा हुआ पनीर बुरका दे (मिश्रण को पूरी रोटी पर अच्छे से डालना है, बस किनारे पर 1 इंच की जगह छोड़नी है ताकि उसके ऊपर दूसरी रोटी को रखकर अच्छे से चिपकाया जा सके जिससे की मिश्रण बाहर न निकले)। 
      • दूसरी वाली रोटी को ऊपर से रखकर उंगली की सहायता से किनारो पर अच्छे से दवा दे ताकि बेलने पर मिश्रण बाहर न आये। 
      • उसके बाद कुलचे को बेलन से हल्का बेल ले ताकि पूरे कुलचे में मिश्रण अच्छे से फ़ैल जाये ।
      • गर्म तवे पर 1 चम्मच तेल डालकर तवा चिकना कर ले और कुलचे को उसके ऊपर डालकर गोल्डन ब्राउन होने तक दोनों तरफ सेंके।
      • मटरके छोले, चने के छोले, दही, चटनी और अचार के साथ गरमागरम परोसे और खाये। 

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