Rava Idli

Preparation Time : 1 hour
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Rava Idli 

  • Salt (नमक ) 1/2 teaspoon
  • Oil (तेल) 2 tablespoons
  • Semolina(सूजी) 1 Cup
  • Curd(दही) 1/2 Cup
  • Baking Soda(मीठा सोडा ) or Eno Fruit salt 3/4 teaspoon
  • Water (पानी) Little less than half Cup (Adjust according to the consistency)


Method:- How to make rava Idli 


Lets start step by step Rava Idli recipe


Step 1

    • Mix salt and Curd(dahi) in Semolina(suji) and make a thick batter using water.
    • Cover it and leave for 1 hour.
    • Then add meetha soda or Eno to the idli mixture.

        Step 2

          • Now grease idli mold with oil and put the above mixture in it.



            Step 3

              • Boil 2 glass water in a pressure cooker and place idli mold in it so as to steam the idli.
              • Cook at high flame for 10 minutes,let it whistle, and then remove it from the flame.

              Step 4

                • Open it and take out idli from the mold.

                Step 5

                • Serves with hot samber and coconut chutney.

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                इडली बनाने की विधि :-

                • एक बाउल में सूजी ,दही ,नमक और पानी डालकर गाड़ा घोल तैयार कर ले । 
                • घोल को एक घंटे के लिए ढक्कर रख दे । 
                • फिर उस मिश्रण में इनो या मीठा सोडा डालकर मिला दे । 
                • इडली के साँचो में अच्छे से घी या रिफाइंड लगा दे ताकि मिश्रण उसमे चिपके नहीं । 
                • एक एक करके इडली के साचो में मिश्रण को डाल दे । 
                • प्रेसर कुकर में दो ग्लास पानी डालकर खौला ले फिर इडली के साचो को उसके अंदर रख दे । 
                • प्रेसर कुकर बंद करके इडली को तेज गैस पर दस मिनट के लिए पकाये । 
                • थोड़ा ठंडा होने पर इडली को साँचे से निकाल ले । 

                  How to make rawa idli:
                  • Mix salt and Curd(dahi) in Semolina(suji) and make a thick batter using water.
                  • Cover it and leave for 1 hour.
                  • Then add meetha soda or Eno to the idli mixture.
                  • Now grease idli mold with oil and put the above mixture in it.
                  • Boil 2 glass water in a pressure cooker and place idli mold in it so as to steam the idli.
                  • Cook at high flame for 10 minutes,let it whistle, and then remove it from the flame.
                  • Open it and take out idli from the mold.

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