Sumo Idli is a delicious and mouth watering dish. It is easy and quick to prepare with a delicate mixture of curd and bread. Health wise it is very light and easily digestive food.
Serves:- 4-5 servings
Time:- 20 min
3. Take a bowl and beat the curd with the help of bitter. Add some salt and put tadka (Aurora) on it.
6. Sumo idli is ready to serve.
Serves:- 4-5 servings
Time:- 20 min
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Sumo Idli
पांच ब्रेड पीस
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5 Slice
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चार मीडियम आकार के
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4 Medium Size
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एक कप
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1 Cup
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स्वाद अनुसार
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As Required
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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एक
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1 Medium Size(Finely chopped)
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स्वाद अनुसार
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As Required
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दो मीडियम आकार की
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2 Medium Size
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आवश्यकता अनुसार
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As Required
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आवश्यकता अनुसार
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As Required
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Asafoetida (हींग) | एक चुटकी | 1 Pinch |
5 -6 पत्तिया
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5-6 Leaves
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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Garam masala (गरम मसाला )
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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Mustard lentil (राई )
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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Prelimnaries :-
Curd-Tadka (Aurora) :
- Heat 1 tablespoon oil in a pan, when oil is heated, add mustard lentil to it.
- When you hear the crackling sound of mustard seeds, add some curry leaves. Switch off the burner.
Potato mixture:
- Boil the potato and peal it.
- Take bowl and mash the potato.
- Heat 3 tablespoon oil in a deep pan (kadahi).
- When oil is heated add cumin seed, turmeric powder, green chili, boiled potato, salt, mango powder, garam masala, coriander leaves and fry it until potato is slightly red.
METHOD:- How to make Sumo Idli
Lets start step by step Sumo Idli recipe
- First, cut the bread slice in round shape with the help of bowl.
2. Take round shape bread and spread the potato mixture on it.
3. Heat half tablespoon oil in a pan on medium intensity and put the bread on it with potato towards pan.
4. Spread curd on upper side of bread and cover it with a lid.
5. Cook it for one minute on low flame.4. Spread curd on upper side of bread and cover it with a lid.
6. Sumo idli is ready to serve.
7. Take out the sumo idli in serving plate and garnish with coriander leaves.
प्रारंभिक तैयारियां :
प्रारंभिक तैयारियां :
आलू का मिश्रण तैयार करना :
- आलू उबाल कर छील ले और हाथ से दबाकर पेस्ट जैसा बना ले।
- फिर एक कड़ाई में थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा ,हल्दी ,हरीमिर्च आलू ,नमक , खटाई ,गर्म मसाला डालकर फ्राई कर ले हराधानिया डालकर चला दे।
तडके वाला दही तैयार करना :
- एक अलग बर्तन में दही निकालकर फेट ले थोड़ा सा नमक डालकर दही में तड़का लगाये।
- तड़का लगाने के लिए एक बर्तन में तेल गर्म करे। तेल गर्म होने के बाद उसमे थोड़ी सी राई,मीठी नीम डाले जब राई चटकने लगे तब गैस बंद कर दे और उस छोक को दही में डाल दे।
विधि :
- सर्वप्रथम ब्रेड के सिलाएसिस को कटोरी की सहायता से गोल आकार में काट ले।
- गोल कटी ब्रेड पर आलू का मिश्रण लगा दे।
- तवा गर्म करे और उसके ऊपर आधा चमच्च तेल डालकर मिक्सचर लगी ब्रेड रख दे (आलू लगा वाला हिस्सा नीचे की तरफ होगा)फिर ब्रेड के ऊपर दही डालकर किसी ढक्कन से उसे एक मिनिट के लिए ढक दे और धीमी आंच पर सिकने दे (भाप में सिकने से इडली फूल जाऐगी, इसे सिर्फ एक ही तरफ सेकना है)
- एक मिनिट सिकने के बाद ढक्कन हटाकर सूमो इडली को प्लेट मे निकाल ले (सूमो इडली काफी सॉफ्ट होती हैं इसलिए इसे नीचे से उठाकर सीधे खाने वाले की प्लेट में ही रखे ) और हरे धनिए से सजाकर गर्मागर्म सर्व करे।
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