Homemade Khatta Meetha Namkeen

Preparation Time : 10 -15 minutes
Cooking Time : 20 - 25 minutes
Servings : 500 grams



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Homemade Khatta Meetha Namkeen

Flattened rice (पोहा)
250 gram
Puffed rice (लाई)
150 gram
Peanuts (मूंगफली)
1 cup
Red Chili (लालमिर्च)
2 tsp
Besan ke sev (बेसन के सेब)
1 cup
Fennel seed (सौफ)
4 tablespoon
Fox nut (मखाने)
50 gram
Black salt (काला नमक)
To taste
Curry Leaves (मीठी नीम)
15 - 20 leaves
Dry mango powder (खटाई)
3 or 4 tablespoon
Salt (नमक)
To taste
Oil (तेल)
For frying
Sugar (चीनी )
6 tablespoon
Turmeric powder (हल्दी)
2 tsp 


METHOD:- HOW TO MAKE HomeMade KHATTA MEETHA nAMKEEN

Lets start step by step Homemade Khatta Meetha Namkeen recipe


Step 1
  • Pour 3 tablespoon of fennel seed and 6 tablespoon of sugar in a mixer grinder and make fine powder. 

Step 2
  • Pour 1 cup of oil in the pan for deep frying the peanuts. When oil is heated, reduce the flame and add peanuts, fry it until it is slightly red. Then remove it to keep in plate.

Step 3
  • Then put flattened rice in a steel strainer and dip the strainer in the heated oil. When  flattened rice comes up and is swollen, remove it from the pan. Put in on the separate plate. (You can also fry flattened rice in a pan with 2 tsp oil on a low flame)
  • Take a separate pan and put 2 tsp of oil in it. Warm the oil and put fox nut (makhana) and pufffed rice (laai) in the pan. Fry on low flame until they are golden yellow. Remove from pan and put in a plate.

Step 4
    • Then add 1 tsp of oil in pan, when oil is heated add 2 tsp turmeric and 10-15 curry leaves. Close the burner in 5 secs. 
    • Put roasted puffed rice, flattened rice, peanuts, fox nut, besan ke sev, white salt and black salt as per taste, 2 tsp dried mango powder, 1 tsp red chili, sugar and fennel seed mixture together and mix it well until the mixture turns to similar color, yellow.

    Step 5
    • Taste the mixture, and additionally add sugar or dry mango powder if necessary. 
    • keep the namkeen in the air tight container to make it last for around 1-1.5 months.
    • Serve the namkeen with tea to family and friends. Enjoy... :-).


    Preliminaries: (प्रारंभिक तैयारियाँ )


    • 3 चम्मच सौफ और 6 चम्मच शक़्कर(चीनी) को मिक्सर में डालकर महीन पाउडर जैसा पीस ले ।

    Method:-(विधि)

    1. कड़ाई में मूंगफली तलने के लिए 2 कप तेल गर्म करे, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे मूंगफली डालकर हल्का सुन्हेरा होने तक तले फिर एक बर्तन में निकालकर अलग रख ले । 
    2. फिर पोहे को किसी छन्ने में डालकर कड़ाई में तले, सिकने के बाद पोहा जैसे ही ऊपर आ जाये उसे कड़ाई से निकाल कर अलग प्लेट में रख ले (आप चाहें तो पोहे को कड़ाही में 2 चम्मच तेल डालकर धीमी आंच पर कुरारा होने तक सेक भी सकते है) । 
    3. मखाने और लाई को सेकने के लिए कड़ाई में 2 चम्मच तेल डाले,कुरारा होने तक सेके और बराबर चलाते रहे,सिकने के बाद प्लेट में निकालकर अलग रख ले । 
    4. फिर उसी कड़ाई में 1 टीएसपी तेल डाले, जब तेल गर्म हो जाये तब 2 चम्मच हल्दी और 10 - 15 पत्ती मीठी नीम की डालकर चलाये, गैस बंद कर दे और सिकी हुई लाई, पोहा, मूंगफली, मखाने, बेसन के सेब, स्वादानुसार कालानमक, सफेदनमक, 2 चम्मच अमचूर पाउडर, 1 चम्मच लालमिर्च, शक़्कर और सौफ के पाउडर को उसमे डालकर अच्छे से मिलाये जब तक सारी चीजे एक जैसे कलर की यानी पीली न हो जाये । 
    5. नमकीन बनाने के बाद उसे थोड़ा टेस्ट करके देखे यदि शक़्कर खटाई या नमक की मात्रा कम लगे तो इसमें और डाल सकते है । 
    6. नमकीन ठंडा होने के बाद एयर टाइट डब्बे में बंद करके 1 से 2 महीने तक रखकर खाये । 
    7. चाय के साथ यह नमकीन खुद खाये और मेहमानो को भी खिलाये। 

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