Matar paneer

Preparation Time : 10 - 15 minutes 
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4 
आवश्यक सामग्री : Ingredients For mater paneer 
  1. Peas (मटर) - 1 cup fresh or frozen 
  2. Cheese cottage (पनीर) - 250 or 300 gms
  3. Water (पानी) - 1 cup or 1.25 or add as required
  4. Salt (नमक) - to taste 
  5. Cumin seed (जीरा) - 1/4 tablespoon 
  6. Turmeric powder (हल्दी) - 1/4 tablespoon
  7. Coriander powder - 1/4 tablespoon
  8. Red Chili Powder (लाल मिर्च पाउडर) - to taste 
  9. Garam masala (गर्म मसाला) - 1/4 tsp 
  10. Cream or malai - 2 tablespoon 
  11. Sugar (चीनी) - 1/2 tablespoon (optional)
  12. Oil or ghee (तेल या घी) - 3 tablespoon 
  13. Coriander (हरा धनिया) - for garnishing finely chopped 
Ingredients for the masala paste :-
  1. Tomato (टमाटर) - 3 medium size roughly chopped 
  2. Onion (प्याज़) - 3 medium size roughly chopped 
  3. Green chili (हरी मिर्च) - Too taste finely chopped 
  4. Black peppercorns (साबुत काली मिर्च) - 3 - 4
  5. Cloves (लौंग) - 2  
  6. Bay leaf (तेज़ पत्ता) - 1
  7. Whole red chili (साबुत लाल मिर्च) - 1 
  8. Garlic (लहसुन) - 4 or 5 pieces chopped 
  9. Ginger (अदरक) - 1/2 inch piece chopped 

METHOD:- HOW TO MAKE mater paneer

STEP BY STEP mater panEer RECIPE
Step 1
  • Take peas, half cup water and 1/4 tablespoon salt in pressure cooker and biol until one whistle.
  • मटर के दाने,आधा कप पानी और 1/4 चम्मच नमक को कुकर में डालकर तेज़ आंच पर एक सीटी  लें। 

Step 2
  • Fry cottage cheese with 1 tablespoon of oil on the griddle until they turn golden brown.
  • पनीर को नॉन स्टिक पैन पर एक चम्मच तेल डालकर गोल्डन होने तक दोनों तरफ से सेक ले । 

Step 3 
  • Take 4 tablespoon oil in deep frying pan and put 4 red chili (unchopped), 1 green chili (unchopped), 2 cloves, 1 bay leaf, chopped ginger, garlic and fry for few seconds.
  • कड़ाही में 4 चम्मच तेल गर्म करे, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे 4 साबुत कालीमिर्च, 1 साबुत लालमिर्च, 2 लौंग, 1 तेज़ पत्ता, कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर कुछ  सेकंड भूने ।   

Step 4 
  • Then add chopped onion to it and fry for 4-5 minutes until they turn golden brown, then close the lid and cook further for 2-3 minutes.
  • फिर उसमे कटा हुआ प्याज़ डालकर 4 से 5 मिनट तक हल्का भूरा होने तक भूने, उसके बाद प्याज़ को 2 से 3 मिनट तक ढक्कर और पकाये । 

Step 5 
  • When onion is golden brown add chopped tomato and stir it to mix properly, close the lid again for a while to soften tomato and cook further on low flame for 4-5 minutes.
  • जब प्याज़ गोल्डन ब्राउन कलर का हो जाये तब उसमे कटे हुए टमाटर डालकर चलाये और कुछ देर के लिए ढक दे, जब टमाटर गल जाये तब धीमी आच पर 4 से 5 मिनट और भूने । 

Step 6 
  • Remove the masala mixture prepared above from deep frying pan to mixer grinder and grind it properly.
  • मसाले को मिक्सर ग्राइंडर में डालकर महीन पीस ले । 

Step 7 
  • Heat 2 tablespoon of oil in deep frying pan and add cumin seed to it, then add grinded masala in it and cook for 3-4 minutes. 
  • Add 2 tablespoon cream and stir properly
  • Then add salt to taste, 1/4 tablespoon garam masala, and half tablespoon sugar and mix well.
  • कड़ाही में २ चम्मच घी गर्म करे जब घी गर्म हो जाये तब उसमे जीरा डालकर भून ले |
  • फिर उसमे पीसे हुए मसाले का पेस्ट, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालकर धीमी आंच पर 3 से 4 मिनट पकाये |
  • उसके बाद उसमे 2 चम्मच मलाई डालकर कुछ देर और चलाये फिर उसमे स्वादानुसार नमक, 1/4 छोटी चम्मच गर्ममसाला और आधा चम्मच चीनी डालकर मिला दे ।

Step 8
  • Then add peas and fried cottage cheese to it and stir well.
  • Add 1 cup water and close the lid and cook it for 4-5 minutes.
  • उसके बाद उसमे मटर और पनीर  डालकर अच्छे से चलाये, 1 कप या आवश्यकता अनुसार पानी डालकर ढक्कर धीमी आंच पर 4 से 5 मिनट सब्जी को और पकाये । 

Step 9 
  • When the gravy is thick, remove the MATAR PANEER in a serving plate. Serve the delicious recipe along with Naan, parathe or chapati.
  • जब ग्रेवी गाढ़ी हो जाये तब मटर पनीर को सर्विंग प्लेट में निकालकर गर्मागर्म नॉन, पराठे या चपाती के साथ खाए और खिलाये । 

मटर पनीर बनाने की विधि:

  • मटर के दाने,आधा कप पानी और 1/4 चम्मच नमक को कुकर में डालकर तेज़ आंच पर एक सीटी  लें। 
  • पनीर को नॉन स्टिक पैन पर एक चम्मच तेल डालकर गोल्डन होने तक दोनों तरफ से सेक ले । 
  • कड़ाही में 4 चम्मच तेल गर्म करे, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे 4 साबुत कालीमिर्च, 1 साबुत लालमिर्च, 2 लौंग, 1 तेज़ पत्ता, कटा हुआ अदरक और लहसुन डालकर कुछ  सेकंड भूने ।   
  • फिर उसमे कटा हुआ प्याज़ डालकर 4 से 5 मिनट तक हल्का भूरा होने तक भूने, उसके बाद प्याज़ को 2 से 3 मिनट तक ढक्कर और पकाये ।
  • जब प्याज़ गोल्डन ब्राउन कलर का हो जाये तब उसमे कटे हुए टमाटर डालकर चलाये और कुछ देर के लिए ढक दे, जब टमाटर गल जाये तब धीमी आच पर 4 से 5 मिनट और भूने । 
  • मसाले को मिक्सर ग्राइंडर में डालकर महीन पीस ले । 
  • कड़ाही में २ चम्मच घी गर्म करे जब घी जर्म हो जाये तब उसमे जीरा डालकर भून ले |
  • फिर उसमे पीसे हुए मसाले का पेस्ट, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालकर धीमी आंच पर 3 से 4 मिनट पकाये |
  • उसके बाद उसमे 2 चम्मच मलाई डालकर कुछ देर और चलाये फिर उसमे स्वादानुसार नमक, 1/4 छोटी चम्मच गर्ममसाला और आधा चम्मच चीनी डालकर मिला दे ।
  • उसके बाद उसमे मटर और पनीर  डालकर अच्छे से चलाये, 1 कप या आवश्यकता अनुसार पानी डालकर ढक्कर धीमी आंच पर 4 से 5 मिनट सब्जी को और पकाये । 

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