Preparation Time : 10 -15 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Rava Uttapam
- Semolina (सूजी /रवा ) - 1 cup
- Curd (दही ) - 3/4 cup
- Water (पानी) - 1/3 cup
- Capsicum (शिमला मिर्च) -Half finely chopped
- Tomato (टमाटर) - 1 medium size finely chopped
- Salt (नमक ) - to taste
- Green Chili (हरी मिर्च) - 2 finely chopped
- Coriander Leaves (हरा धनिया) - 4 tablespoon
- Onion (प्याज /कांदा) - 1 medium size finely chopped
- Tomato Sauce (टोमेटो सॉस) - 2 tablespoon
- Oil (तेल) - as required .
Step by step Rava Uttapam recipe
Step 1
- Take 1 cup Semolina, 3/4 cup curd and 1/3 cup of water in a bowl, mix it well and make a thick paste like besan pakoda. keep the mixture aside for 10 minutes.
- एक बाउल में 1 कप सूजी, 3/4 कप दही और 1/3 कप पानी डालकर पकौड़े जैसा घोल बना ले और दस मिनट के लिए रख दे ।
Step 2
Step 5
Step 6
- Then add chopped tomato, onion, capsicum, green chili, coriander, salt and mix well.
- उसके बाद उसमे कटा हुआ प्याज़, टमाटर, शिमला मिर्च, हरा धनिया, हरी मिर्च और स्वादानुसार नमक डालकर घोल तैयार कर ले ।
Step 3
- Heat one teaspoon oil in cooking pan (Tawa) .
- Now put 1 and half laddle of uttapam batter on the heated pan and spread it in a circle. The uttapam should be thicker compared to dosa. Then add some oil or ghee in the sides of uttapam.
- तवे पर एक चमच्च तेल डाले, जब तवा गर्म हो जाये तब सूजी के पेस्ट को तवे पर मोटा मोटा गोल रोटी के आकार का फैला दे। उत्तपम के किनारे से भी थोड़ा तेल डाल दे ।
Step 4
- Cover it with a lid and cook it for one minute on low flame.
- 1 मिनट के लिए ढककर उसे भाप में पकाये ।
Step 5
- Once the base of uttapam is golden brown, turn the uttapam and apply some butter/oil on the cooked side.
- When both sides of uttapam are golden brown and crispy. Switch off the burner and take out the uttapam in serving plate.
- एक मिनट सिकने के बाद उसे पलटकर दूसरी तरफ सेके ।
- थोड़ा तेल या बटर लगाकर दोनों तरफ से गोल्डन ब्राउन होने तक सेके ।
- Rava uttapam is ready to serve and eat. Serve with tomato sauce and green mango chutney. Enjoy the meal. :-)
- अब रवा उत्तपम खाने के लिए तैयार है टोमेटो सॉस या ग्रीन मैंगो चटनी के साथ गर्मागरम परोसे ।
- एक बाउल में 1 कप सूजी, 3/4 कप दही और 1/3 कप पानी डालकर पकौड़े जैसा घोल बना ले और दस मिनट के लिए रख दे ।
- उसके बाद उसमे कटा हुआ प्याज़, टमाटर, शिमला मिर्च, हरा धनिया, हरी मिर्च और स्वादानुसार नमक डालकर घोल तैयार कर ले ।
- तवे पर एक चमच्च तेल डाले, जब तवा गर्म हो जाये तब सूजी के पेस्ट को तवे पर मोटा मोटा गोल रोटी के आकार का फैला दे। उत्तपम के किनारे से भी थोड़ा तेल डाल दे ।
- 1 मिनट के लिए ढककर उसे भाप में पकाये ।
- एक मिनट सिकने के बाद उसे पलटकर दूसरी तरफ सेके ।
- थोड़ा तेल या बटर लगाकर दोनों तरफ से गोल्डन ब्राउन होने तक सेके ।
- अब रवा उत्तपम खाने के लिए तैयार है टोमेटो सॉस या ग्रीन मैंगो चटनी के साथ गर्मागरम परोसे ।
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