Fruit Custard

Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4

आवश्यक सामग्री : Ingredients For Fruit Custard
  1. Custard powder - 20 gram (2 tablespoon)
  2. Milk - 500 gram
  3. Sugar - 50 gram (3 full Tablespoons)
  4. Grapes - 15 - 20 pieces
  5. Apple - 1 medium size finally chopped
  6. Mango - half finally chopped 
  7. Strawberry - 7 - 8
Method - How to make Fruit Custard Recipe

Step by step Fruit custard recipe

Step 1
  • Take 20 gram (2 Tablespoons) of Custard Powder in a bowl.
  • Take 500 ml of milk. Add approx 50 ml of milk from this to the Custard Powder, to make a smooth paste.
  • एक कप में 20 ग्राम कस्टर्ड पाउडर लीजिए । 
  • 500 मि.लि. दूध लीजिए । इसमें से 50 मि.लि. दूध लेकर कस्टर्ड पाउडर में मिलाये और एक सार पेस्ट बनाये । 

Step 2 
  • Boil the remaining milk with 50 gram (3 full Tablespoons) of sugar.
  • Add Custard Paste slowly to the boiling milk stirring continuously, to avoid burning, for 2 - 3 minutes.
  • Switch off the burner and let it cool.  (If custard is too thick you can add milk to make less thick)
  • When custard is at room temperature, put it in refrigerator for 3-4 hrs.
  • बाकि दूध में 50 ग्राम (3 बड़े चम्मच) चीनी डालकर उसे उबालिए । 
  • उबलते हुए दूध में धीरे-धीरे कस्टर्ड पेस्ट मिलाये और 2 - 3 मिनट हिलाये जिससे कस्टर्ड न जले।
  • गैस बंद कर दे और कस्टर्ड को ठंडा होने दे । (यदि कस्टर्ड गाड़ा हो जाये तो आप इसमें और दूध डालकर इसे पतला कर सकते हैं)
  • जब कस्टर्ड ठंडा हो जाये तब इसे 3 से 4 घंटो के लिए फ्रिज़ में रख दे । 

Step 3 
  • Take custard out and add fruits to it. And enjoy the delicious Fruit Custard.... :)
  • उसके बाद फ्रीज़ से निकालकर कटे हुए फ्रूट्स को कस्टर्ड में डालकर अच्छे से मिलाये, और स्वादिष्ट फ्रूट कस्टर्ड का मज़ा ले ।


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