Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Fruit Custard
- Custard powder - 20 gram (2 tablespoon)
- Milk - 500 gram
- Sugar - 50 gram (3 full Tablespoons)
- Grapes - 15 - 20 pieces
- Apple - 1 medium size finally chopped
- Mango - half finally chopped
- Strawberry - 7 - 8
Method - How to make Fruit Custard Recipe
Step by step Fruit custard recipe
Step by step Fruit custard recipe
Step 1
- Take 20 gram (2 Tablespoons) of Custard Powder in a bowl.
- Take 500 ml of milk. Add approx 50 ml of milk from this to the Custard Powder, to make a smooth paste.
- एक कप में 20 ग्राम कस्टर्ड पाउडर लीजिए ।
- 500 मि.लि. दूध लीजिए । इसमें से 50 मि.लि. दूध लेकर कस्टर्ड पाउडर में मिलाये और एक सार पेस्ट बनाये ।
Step 2
- Boil the remaining milk with 50 gram (3 full Tablespoons) of sugar.
- Add Custard Paste slowly to the boiling milk stirring continuously, to avoid burning, for 2 - 3 minutes.
- Switch off the burner and let it cool. (If custard is too thick you can add milk to make less thick)
- When custard is at room temperature, put it in refrigerator for 3-4 hrs.
- बाकि दूध में 50 ग्राम (3 बड़े चम्मच) चीनी डालकर उसे उबालिए ।
- उबलते हुए दूध में धीरे-धीरे कस्टर्ड पेस्ट मिलाये और 2 - 3 मिनट हिलाये जिससे कस्टर्ड न जले।
- गैस बंद कर दे और कस्टर्ड को ठंडा होने दे । (यदि कस्टर्ड गाड़ा हो जाये तो आप इसमें और दूध डालकर इसे पतला कर सकते हैं)
- जब कस्टर्ड ठंडा हो जाये तब इसे 3 से 4 घंटो के लिए फ्रिज़ में रख दे ।
Step 3
- Take custard out and add fruits to it. And enjoy the delicious Fruit Custard.... :)
- उसके बाद फ्रीज़ से निकालकर कटे हुए फ्रूट्स को कस्टर्ड में डालकर अच्छे से मिलाये, और स्वादिष्ट फ्रूट कस्टर्ड का मज़ा ले ।
No comments:
Post a Comment