INSTANT RAVA DOSA

Preparation Time : 11-15 minutes
Cooking Time :20 - 25 minutes
Servings : 5 Dosa

Rava Dosa
Instant Rava Dosa

आवश्यक सामग्री : Ingredients For Instant Rava Dosa
  1. Semolina (रवा) -1 small cup 
  2. All purpose Flour (मैदा) - 1 /4  cup  
  3. Rice Flour (चावल का आटा) - Half cup
  4. Salt(नमक ) - as required. 
  5. Green Chili (हरी मिर्च ) -2 finely chopped 
  6. Coriander Leaves(हरा धनिया) -as required. 
  7. Oil (तेल) -as required 
  8. Cumin seed (जीरा) - 1 /4 tsp   
  9. asafoetida (हींग) - 1 pinch
  10. Black Pepper -  1 /4 tsp 
  11. Curry leaves (मीठी नीम ) - 10 -15 leaves finely chopped 
  12. Ginger (अदरक) - 1 inch piece finely chopped   
  13. Water - as required

Method:- How to make Rava Dosa

Lets start step by step Instant Rava Dosa recipe

Step 1
  • Take a bowl put half cup Semolina, half cup rice flour, and 1/4 cup all purpose flour and pour required water until you get slight free flow/water consistency.
  • Keep aside for 20 to 25 minutes.
  • Then add 2 finely chop chilli, few curry leaves, coriander leaves, 1 inch piece ginger, 1/4 tsp Cumin seed, 2 pinch asafoetida, 1/4 tsp black pepper and mix it well.

Step 2
  • Heat the tava\Griddle or non stick pan and spread 1 or 2 tsp oil or butter.
  • Start Pouring the batter from the sides towards center.
Step 3

  • Sprinkle 1/2 or 1 tsp oil on the top.



Step 4
  • let the base become golden and crispy.


Step 5
  • Flip the other side.


Step 6
  • When both sides are cooked, remove the dosa from the pan.
  • Prepare all the dosas with this way.
  • Serves the instant rava dosa with coconut chutney.
  • Rava dosa has to be served immediately.


Rava Dosa Recipe in Hindi below:-
रवा डोसा बनाने की विधि -

  • एक बड़े प्याले में आधा कप सूजी, आधा कप चावल का आटा, १/४ कप मैदा और २ कप पानी डालकर पतला पतला घोल बना ले । 
  • २ मिनट के लिये घोल को ढककर रख दे । 
  • उसके बाद उसमे स्वादानुसार नमक, १\४ चम्मच कालीमिर्च, १ इंच अदरक का बारीख कटा हुआ टुकड़ा, 8 से 10 पत्ती मीठी नीम की कटी हुई, १\४ चम्मच जीरा, १\४ चम्मच काली मिर्च, २ चुटकी हींग, २ कटी हुई हरीमिर्च और हरा धनिया डालकर अच्छे  से मिला ले । 
  • तवा गर्म होने के लिए गैस पर रखे ।
  • गर्म तवे पर थोड़ा सा घी या बटर लगाये और गोल चम्मच की सहायता से पूरे घोल को पतला पतला तवे पर फैला दे । 
  • दोनों तरफ से घी या बटर लगाकर गोल्डन ब्राउन होने तक सेके और नारीयल की चटनी या टोमेटो सॉस के साथ गर्मागरम सर्व करे। 
  • रवा डोसा को गर्मागरम ही परोसे ठंडा होने के बाद ये उतना स्वादिस्ट नहीं लगेगा । 
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