Vegetable Cutlet

Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 20 -25 minutes
Servings : 4 persons


आवश्यक सामग्री : Ingredients For Vegetable cutlet

Potato (आलू) - 4 medium size
Onion (प्याज) - 2 medium size finely chopped 
Capsicum (शिमला मिर्च) - 1 medium size finely chopped
Green Chili (हरी मिर्च) - 2 finely chopped
Coriander (हरा धनिया) - 3 tablespoon
Carrot (गाजर) - 1 Grated medium size 
Cabbage(पत्तागोभी) - 1/2 cup grated
Cauliflower(गोभी) - 1/2 cup grated
Oil (तेल) - As required  
Coriander Powder (धनिया पाउडर) - Half teaspoon
Red Chili (लाल मिर्च) - 1 /4 teaspoon
Corn flour (मकई का आटा) - 5 tablespoon or as required
Salt (नमक) - to taste

Method:- How to make Vegetable Cutlet

PRELIMINARIES:

Preparation of Veges for vegetable cutlet

  • Finely chopped  onion, capsicum, green chili and coriander. 


  • Then grate cabbage, carrot and cauliflower and keep aside.

Lets start step by step Vegetable Cutlets recipe

Step 1: 
  • Simmer 4 medium size potato and peel them.

Step 2:
  • Take the peeled potato in a bowl and mash it properly to make thick paste.

Step 3: 
  • In the potato paste, add grated carrot, cabbage, cauliflower, chopped onion, capsicum, and green chili. Then add 1 tsp coriander powder, salt to taste,1/4 tsp garam masala and 5 tablespoon cornflour. mix it properly to make a paste.


Step 4: 
  • Take oil in a deep frying pan to fry the cutlets.

Step 5:
  • Thereafter, take some amount of mixture and give it round shape or heart shape cutlets or (pede).

Step 6:
  • When the oil is hot, lower the flame and put cutlets in frying pan.
  • Wait until the cutlets turns slightly red.

Step 7:
  • Take the cutlets out on tissue so as to soak extra oil.
  • Vegetable cutlet is ready to serve. Enjoy it with tomato sauce or coriander chutney.

प्रारंभिक तैयारियां :

सब्जियों की\तैयारी  : 
  1. प्याज़, शिमलामिर्च, हरीमिर्च और हरे धनिया को महीन काट कर अलग रख ले । 
  2. गाजर, गोभी और बंदगोभी को कद्दूकस कर ले (सब्जियों को कसने के बाद हाथ से दवाकर उनका अतिरिक्त पानी निकाल दे) । 
नोट : अगर ऐसा नहीं करेंगे तो आलू का मिश्रण ज्यादा गीला हो जायेगा । 

वेजिटेबल कटलेट बनाने की विधि :

  1. आलू को उबाल कर छील लें। 
  2. एक बर्तन में आलुओं को  दबाकर अच्छे से मसल लें। 
  3. मसले हुए आलुओं में कटा हुआ प्याज़, शिमलामिर्च, हरीमिर्च ,हरा धनिया और कसा हुआ गोभी, बंदगोभी, गाजर, 5 चम्मच कॉर्न फ्लोर, स्वादानुसार नमक और गरम मसाला डालकर अच्छे से मिलाकर इसका मिश्रण बना लें।(यदि मिश्रण ज्यादा चिपचिपा लगे तब आप इसमें कॉर्नफ्लोर की मात्रा और बढ़ा सकते हैं)
  4. उसके बाद हाथो में तेल लगाकर उस मिश्रण के छोटे छोटे गोल या दिल के आकार के पेड़े बना लें। 
  5. एक कढ़ाई में कटलेट को  तलने के लिए तेल को गर्म करें। 
  6. जब तेल गर्म हो जाये तब आंच थोड़ी धीमी करके धीरे धीरे कटलेट्स को उसमे डाल दें। 
  7. धीमी आंच पर सुनहरा होने होने तक तलें। 
  8. फिर नैपकिन पेपर पर उसे तेल सूखने तक रखें। 
  9. हरी धनिए की चटनी और टोमेटो सॉस के साथ गर्मागर्म परोसें। 

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