Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 20 -25 minutes
Servings : 4 persons
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Vegetable cutlet
Potato (आलू) - 4 medium size
Onion (प्याज) - 2 medium size finely chopped
Capsicum (शिमला मिर्च) - 1 medium size finely chopped
Green Chili (हरी मिर्च) - 2 finely chopped
Coriander (हरा धनिया) - 3 tablespoon
Carrot (गाजर) - 1 Grated medium size
Cabbage(पत्तागोभी) - 1/2 cup grated
Cauliflower(गोभी) - 1/2 cup grated
Oil (तेल) - As required
Coriander Powder (धनिया पाउडर) - Half teaspoon
Red Chili (लाल मिर्च) - 1 /4 teaspoon
Corn flour (मकई का आटा) - 5 tablespoon or as required
Salt (नमक) - to taste
Salt (नमक) - to taste
Method:- How to make Vegetable Cutlet
PRELIMINARIES:
Preparation of Veges for vegetable cutlet
- Finely chopped onion, capsicum, green chili and coriander.
- Then grate cabbage, carrot and cauliflower and keep aside.
Lets start step by step Vegetable Cutlets recipe
Step 1:
- Simmer 4 medium size potato and peel them.
Step 2:
Step 3:
- In the potato paste, add grated carrot, cabbage, cauliflower, chopped onion, capsicum, and green chili. Then add 1 tsp coriander powder, salt to taste,1/4 tsp garam masala and 5 tablespoon cornflour. mix it properly to make a paste.
Step 4:
- Take oil in a deep frying pan to fry the cutlets.
Step 5:
- Thereafter, take some amount of mixture and give it round shape or heart shape cutlets or (pede).
Step 6:
- When the oil is hot, lower the flame and put cutlets in frying pan.
- Wait until the cutlets turns slightly red.
Step 7:
- Take the cutlets out on tissue so as to soak extra oil.
- Vegetable cutlet is ready to serve. Enjoy it with tomato sauce or coriander chutney.
प्रारंभिक तैयारियां :
- Take oil in a deep frying pan to fry the cutlets.
Step 5:
- Thereafter, take some amount of mixture and give it round shape or heart shape cutlets or (pede).
Step 6:
- When the oil is hot, lower the flame and put cutlets in frying pan.
- Wait until the cutlets turns slightly red.
Step 7:
- Take the cutlets out on tissue so as to soak extra oil.
- Vegetable cutlet is ready to serve. Enjoy it with tomato sauce or coriander chutney.
सब्जियों की\तैयारी :
- प्याज़, शिमलामिर्च, हरीमिर्च और हरे धनिया को महीन काट कर अलग रख ले ।
- गाजर, गोभी और बंदगोभी को कद्दूकस कर ले (सब्जियों को कसने के बाद हाथ से दवाकर उनका अतिरिक्त पानी निकाल दे) ।
नोट : अगर ऐसा नहीं करेंगे तो आलू का मिश्रण ज्यादा गीला हो जायेगा ।
वेजिटेबल कटलेट बनाने की विधि :
- आलू को उबाल कर छील लें।
- एक बर्तन में आलुओं को दबाकर अच्छे से मसल लें।
- मसले हुए आलुओं में कटा हुआ प्याज़, शिमलामिर्च, हरीमिर्च ,हरा धनिया और कसा हुआ गोभी, बंदगोभी, गाजर, 5 चम्मच कॉर्न फ्लोर, स्वादानुसार नमक और गरम मसाला डालकर अच्छे से मिलाकर इसका मिश्रण बना लें।(यदि मिश्रण ज्यादा चिपचिपा लगे तब आप इसमें कॉर्नफ्लोर की मात्रा और बढ़ा सकते हैं)
- उसके बाद हाथो में तेल लगाकर उस मिश्रण के छोटे छोटे गोल या दिल के आकार के पेड़े बना लें।
- एक कढ़ाई में कटलेट को तलने के लिए तेल को गर्म करें।
- जब तेल गर्म हो जाये तब आंच थोड़ी धीमी करके धीरे धीरे कटलेट्स को उसमे डाल दें।
- धीमी आंच पर सुनहरा होने होने तक तलें।
- फिर नैपकिन पेपर पर उसे तेल सूखने तक रखें।
- हरी धनिए की चटनी और टोमेटो सॉस के साथ गर्मागर्म परोसें।
No comments:
Post a Comment