FRANKI

Ingredients/सामग्री :

 English (हिन्दी)
 मात्रा 
 Quantity
 Wheat flour (मैदा )
1 कप 
1 cup  
 Potato (आलू )
पांच मीडियम आकार के 
5 Medium Size
 Water (पानी )
आवश्यकता अनुसार
As Required
 Salt (नमक )
स्वाद अनुसार 
As Required
 Turmeric powder (हल्दी पाउडर )
एक चौथाई चम्मच 
1/4 Table Spoon
 Onion (प्याज़ /कांदा )
एक 
1 Medium Size(Finely chopped)
 Mango powder (खटाई )
स्वाद अनुसार 
As Required
 Green chili (हरी मिर्च )
दो मीडियम आकार की 
2 Medium Size
 Coriander leaves (हरा धनिया )
आवश्यकता अनुसार 
As Required
 Cooking Oil (तेल )
आवश्यकता अनुसार 
2 Table Spoon
 Cumin seed (जीरा )
एक चौथाई चम्मच
1/4 Table Spoon
 Garam Masala (गरम मसाला)
एक चौथाई चम्मच1/4 Table Spoon
प्रारंभिक तैयारियां :-
मैदा माड़ना  :-
  • एक बाउल में मैदा ,नमक तीन टेबलस्पून घी \तेल और पानी डालकर मठरी जैसी मैदा माड़ ले । 
  • और उसे आधे घंटे के लिए रख दे । 
आलू का मिश्रण तैयार करना :-
    1. आलू उबाल कर छील ले और हाथ से दबाकर पेस्ट जैसा बना ले। 
    2. फिर एक कड़ाई में थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा ,हल्दी ,हरीमिर्च  आलू ,नमक , खटाई ,गर्म मसाला  डालकर फ्राई कर ले हराधानिया डालकर चला दे। 
    विधि :-
    • सर्वप्रथम मैदा की छोटी छोटी लोई बनाकर एकदम पतला पतला पापड़ के जैसा बेल ले । 
    • तवा गर्म करे और उसपर एक छोटी चमच्च तेल डालकर मैदा की रोटी को दोनों तरफ धीमी आंच पर पराठे के जैसे सेक ले । 
    • जब यह अच्छे से सिक जाये तब इसके बीच में आलू का मिश्रण और थोड़ा पनीर बुरककर डोसे  के जैसा मोड़ दे।  
    • फिर ऊपर से पनीर और टोमेटो सॉस और हरे धनिए के साथ सजाकर गर्मागरम सर्व करे । 
    Preliminary Preparations  :-
    Wheat flour dough :-
    • Mix the wheat flour, salt, ghee/refined make a dough by adding enough water
    • Knead the dough well and keep for 1/2 an hour.
    Potato mixture:-
    1. Boil the potato and peal it.
    2. Take a bowl and mash the potato.
    3. Heat oil in a deep pan (kadahi).
    4. When oil is heated add cumin seed, turmeric powder, green chili, mashed potato, salt, mango powder, garam masala, coriander leaves and fry it until potato is slightly red.
    METHOD:-
    1. Knead the dough again and divide into 8 portions and roll out each portion into 6"(150 mm.) diameter thin rounds with the help of a little Wheat flour.
    2. Heat the griddle and pour one tablespoon oil on it. Cook the rolled out chapati in low flame on both side like crispy paratha.
    3. After that spread potato mixture and some cheese(panner) on the baked chapati and roll the chapati like dosa.
    4. Garnish it with tomato sauce and cheese (panner).
    5. Dish is ready. Serve hot with sauce.
    6. Enjoy the meal.

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