Ingredients/सामग्री :
1 कप
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1 cup
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पांच मीडियम आकार के
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5 Medium Size
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आवश्यकता अनुसार
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As Required
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स्वाद अनुसार
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As Required
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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एक
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1 Medium Size(Finely chopped)
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स्वाद अनुसार
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As Required
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दो मीडियम आकार की
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2 Medium Size
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आवश्यकता अनुसार
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As Required
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आवश्यकता अनुसार
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2 Table Spoon
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एक चौथाई चम्मच
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1/4 Table Spoon
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Garam Masala (गरम मसाला) | एक चौथाई चम्मच | 1/4 Table Spoon |
प्रारंभिक तैयारियां :-
Preliminary Preparations :-
मैदा माड़ना :-
- एक बाउल में मैदा ,नमक तीन टेबलस्पून घी \तेल और पानी डालकर मठरी जैसी मैदा माड़ ले ।
- और उसे आधे घंटे के लिए रख दे ।
- आलू उबाल कर छील ले और हाथ से दबाकर पेस्ट जैसा बना ले।
- फिर एक कड़ाई में थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा ,हल्दी ,हरीमिर्च आलू ,नमक , खटाई ,गर्म मसाला डालकर फ्राई कर ले हराधानिया डालकर चला दे।
- सर्वप्रथम मैदा की छोटी छोटी लोई बनाकर एकदम पतला पतला पापड़ के जैसा बेल ले ।
- तवा गर्म करे और उसपर एक छोटी चमच्च तेल डालकर मैदा की रोटी को दोनों तरफ धीमी आंच पर पराठे के जैसे सेक ले ।
- जब यह अच्छे से सिक जाये तब इसके बीच में आलू का मिश्रण और थोड़ा पनीर बुरककर डोसे के जैसा मोड़ दे।
- फिर ऊपर से पनीर और टोमेटो सॉस और हरे धनिए के साथ सजाकर गर्मागरम सर्व करे ।
Wheat flour dough :-
- Mix the wheat flour, salt, ghee/refined make a dough by adding enough water
- Knead the dough well and keep for 1/2 an hour.
- Boil the potato and peal it.
- Take a bowl and mash the potato.
- Heat oil in a deep pan (kadahi).
- When oil is heated add cumin seed, turmeric powder, green chili, mashed potato, salt, mango powder, garam masala, coriander leaves and fry it until potato is slightly red.
- Knead the dough again and divide into 8 portions and roll out each portion into 6"(150 mm.) diameter thin rounds with the help of a little Wheat flour.
- Heat the griddle and pour one tablespoon oil on it. Cook the rolled out chapati in low flame on both side like crispy paratha.
- After that spread potato mixture and some cheese(panner) on the baked chapati and roll the chapati like dosa.
- Garnish it with tomato sauce and cheese (panner).
- Dish is ready. Serve hot with sauce.
- Enjoy the meal.
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