VEGETABLE FRY IDLI



CONTENTS OF RECIPE per SERVING:-
  1. Semolina (सूजी /रवा )-1 small cup 
  2. Sour Curd (दही खट्टा  ) -1 small cup 
  3. Capsicum (शिमला मिर्च) -1 medium size finely chopped 
  4. Tomato (टमाटर)- 2 medium size finely chopped 
  5. Carrot (गाजर )-1 medium size finely chopped 
  6. Salt (नमक )- as required. 
  7. Green Chili (हरी मिर्च )-2 finely chopped 
  8. Coriander Leaves (हरा धनिया) -as required. 
  9. Onion ( प्याज /कांदा )- 2 medium size finely chopped 
  10. Tomato Sause ( टोमेटो सॉस )-2 tablespoon 
  11. Oil (तेल )-as required . 
  12. Eno/soda (इनो /मीठा सोडा )-half tablespoon


PRELIMINARIES:-

How to make rawa idli:
  • Mix salt and Curd(dahi) in Semolina(suji) and make a thick batter using water.
  • Cover it and leave for 1 hour.
  • Then add meetha soda or Eno to the idli mixture.
  • Now grease idli mold with oil and put the above mixture in it.
  • Boil 2 glass water in a pressure cooker and place idli mold in it so as to steam the idli.
  • Cook at high flame for 10 minutes,let it whistle, and then remove it from the flame.
  • Open it and take out idli from the mold.
  • After 2 minutes cut idli in small pieces.
Method to prepare Fry Idli

  • Cut capsicum, tomato, onion, Carrot, cabbage, green chili, coriander leaves and keep aside.
  • Heat oil in a pan and add mustard seeds .When you hear the crackling sound of mustard seeds.
  • Now add chopped onion Fry until they become transparent.
  • After that add carrot and close the lid for two minutes.
  • Then add tomato, capsicum and salt. Stir well till it mixes properly.
  • Now add green chili and cabbage.
  • Fry for one minute.
  • After that add idli pieces and mix properly .
  • Fry until the idli looks crispy.
  • Add some coriander leaves and chat masala and enjoy the Meal with tomato sause. 

इडली बनाने की विधि :-

  • एक बाउल में सूजी ,दही ,नमक और पानी डालकर गाड़ा घोल तैयार कर ले । 
  • घोल को एक घंटे के लिए ढक्कर रख दे । 
  • फिर उस मिश्रण में इनो या मीठा सोडा डालकर मिला दे । 
  • इडली के साँचो में अच्छे से घी या रिफाइंड लगा दे ताकि मिश्रण उसमे चिपके नहीं । 
  • एक एक करके इडली के साचो में मिश्रण को दाल दे । 
  • प्रेसर कुकर में दो ग्लास पानी डालकर खौला ले फिर इडली के साचो को उसके अंदर रख दे । 
  • प्रेसर कुकर बंद करके इडली को तेज गैस पैर दस मिनट के लिए पकाये । 
  • इसके बाद थोड़ा ठंडा होने पर इडली को साँचे  से निकाल ले और उसे छोटे छोटे पीस में काट ले। 

इडली फ्राई करने की विधि :-

  • शिमलामिर्च ,प्याज ,टमाटर ,गाजर, बंदगोभी ,हरीमिर्च ,हरेधनिया को काट कर अलग प्लेट में रख ले|
  • कड़ाही में तेल गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे राई डाले। जब राई चटकने लगे तब इसमें प्याज डाले, प्याज को हल्का पारदर्शी होने तक भूने। 
  • जब प्याजभुन जाये तब उसमे गाजर और नमक डालकर २ मिनिट के लिए ढक दे। उसके बाद उसमे टमाटर, शिमलामिर्च ,हरीमिर्च  डाल कर चलायें, सबसे आखिर में पत्तागोभी डाले ताकि वह ज्यादा गले नहीं। 
  • फिर इडली के पीस डालकर हल्का सुन्हैरा होने तक उसे फ्राई करे।  
  • थोड़ा सा चाट मसाला और हराधानिया डालकर सॉस के साथ गर्मागरम परोसें।  

No comments:

Post a Comment