CONTENTS OF RECIPE per SERVING:-
- Semolina (सूजी /रवा )-1 small cup
- Sour Curd (दही खट्टा ) -1 small cup
- Capsicum (शिमला मिर्च) -1 medium size finely chopped
- Tomato (टमाटर)- 2 medium size finely chopped
- Carrot (गाजर )-1 medium size finely chopped
- Salt (नमक )- as required.
- Green Chili (हरी मिर्च )-2 finely chopped
- Coriander Leaves (हरा धनिया) -as required.
- Onion ( प्याज /कांदा )- 2 medium size finely chopped
- Tomato Sause ( टोमेटो सॉस )-2 tablespoon
- Oil (तेल )-as required .
- Eno/soda (इनो /मीठा सोडा )-half tablespoon
PRELIMINARIES:-
How to make rawa idli:
- Mix salt and Curd(dahi) in Semolina(suji) and make a thick batter using water.
- Cover it and leave for 1 hour.
- Then add meetha soda or Eno to the idli mixture.
- Now grease idli mold with oil and put the above mixture in it.
- Boil 2 glass water in a pressure cooker and place idli mold in it so as to steam the idli.
- Cook at high flame for 10 minutes,let it whistle, and then remove it from the flame.
- Open it and take out idli from the mold.
- After 2 minutes cut idli in small pieces.
Method to prepare Fry Idli
PRELIMINARIES:-
How to make rawa idli:
- Mix salt and Curd(dahi) in Semolina(suji) and make a thick batter using water.
- Cover it and leave for 1 hour.
- Then add meetha soda or Eno to the idli mixture.
- Now grease idli mold with oil and put the above mixture in it.
- Boil 2 glass water in a pressure cooker and place idli mold in it so as to steam the idli.
- Cook at high flame for 10 minutes,let it whistle, and then remove it from the flame.
- Open it and take out idli from the mold.
- After 2 minutes cut idli in small pieces.
Method to prepare Fry Idli
- Cut capsicum, tomato, onion, Carrot, cabbage, green chili, coriander leaves and keep aside.
- Heat oil in a pan and add mustard seeds .When you hear the crackling sound of mustard seeds.
- Now add chopped onion Fry until they become transparent.
- After that add carrot and close the lid for two minutes.
- Then add tomato, capsicum and salt. Stir well till it mixes properly.
- Now add green chili and cabbage.
- Fry for one minute.
- After that add idli pieces and mix properly .
- Fry until the idli looks crispy.
- Add some coriander leaves and chat masala and enjoy the Meal with tomato sause.
इडली बनाने की विधि :-
- एक बाउल में सूजी ,दही ,नमक और पानी डालकर गाड़ा घोल तैयार कर ले ।
- घोल को एक घंटे के लिए ढक्कर रख दे ।
- फिर उस मिश्रण में इनो या मीठा सोडा डालकर मिला दे ।
- इडली के साँचो में अच्छे से घी या रिफाइंड लगा दे ताकि मिश्रण उसमे चिपके नहीं ।
- एक एक करके इडली के साचो में मिश्रण को दाल दे ।
- प्रेसर कुकर में दो ग्लास पानी डालकर खौला ले फिर इडली के साचो को उसके अंदर रख दे ।
- प्रेसर कुकर बंद करके इडली को तेज गैस पैर दस मिनट के लिए पकाये ।
- इसके बाद थोड़ा ठंडा होने पर इडली को साँचे से निकाल ले और उसे छोटे छोटे पीस में काट ले।
इडली फ्राई करने की विधि :-
- शिमलामिर्च ,प्याज ,टमाटर ,गाजर, बंदगोभी ,हरीमिर्च ,हरेधनिया को काट कर अलग प्लेट में रख ले|
- कड़ाही में तेल गर्म करे जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे राई डाले। जब राई चटकने लगे तब इसमें प्याज डाले, प्याज को हल्का पारदर्शी होने तक भूने।
- जब प्याजभुन जाये तब उसमे गाजर और नमक डालकर २ मिनिट के लिए ढक दे। उसके बाद उसमे टमाटर, शिमलामिर्च ,हरीमिर्च डाल कर चलायें, सबसे आखिर में पत्तागोभी डाले ताकि वह ज्यादा गले नहीं।
- फिर इडली के पीस डालकर हल्का सुन्हैरा होने तक उसे फ्राई करे।
- थोड़ा सा चाट मसाला और हराधानिया डालकर सॉस के साथ गर्मागरम परोसें।
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