Khatta Meetha Poha

Preparation Time : 11-15 minutes
Cooking Time : 11-15 minutes
Servings : 5 persons



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Khatta Meetha Poha

Flattened rice (पोहा)
2 Cup 
Tomato (टमाटर)
2 medium size(finely chopped)
Onion (प्याज)
2 medium size(finely chopped)
Green Chili (हरी मिर्च)
1 medium size(finely chopped)
Peanuts (मूंगफली)
4 tablespoon
Milk (दूध)
4 tablespoon
potato (आलू)
1 medium size(finely chopped)
Coriander Leaves (हरा धनिया)
2 tablespoon
Curry Leaves (मीठी नीम)
6-7 leaves
Lemon (नीबू)
3 or 4 tablespoon
Salt (नमक)
To taste
Oil (तेल)
4 tablespoon
Sugar (चीनी )
2 tablespoon
Mustard Lentil (राई)
¼ tablespoon

Method:- How to make Khatta Meetha poha

Lets start step by step Khatta Meetha poha recipe

Step 1
  • Soak the flattened rice in water for 10 minutes and keep in a strainer (To remove the excess water).


Step 2
  • Pour 8 TSP of oil in the pan. When oil is heated, reduce the flame and add peanuts, fry it until it is slightly red. Then remove it to keep in plate.
  • Then add finely chopped potatoes and fry them to make it slightly red. Remove the fried potato and keep in plate.

Step 3
  • Then, in the same pan add mustard lentil, curry leaves and green chili. When you hear the crackling sound of mustard lentil, add onion and stir the onion until it is transparent.


Step 4
    • Add peas and chopped tomato to the pan and stir it.
    • When onion and tomato are finely mixed add 2 tsp of sugar and salt to taste.

    Step 5
    • Then add soaked poha and 4 tsp of milk to it. Stir it well in low flame.

    Step 6
      • Add coriander leaves and lemon juice and stir well.

      Step 7

      • Remove the poha from the pan and put it on plate. Garnish it with fried potato, peanuts ad coriander leaves. Serve hot.


      Preliminaries: (प्रारंभिक तैयारियाँ )

      1. पोहे को किसी जाली दार बर्तन में पानी से धोकर 10 मिनिट के लिए रख दे ताकि उसका अतिरिक्त पानी निकल जाये।
      2. कड़ाही में आठ चमम्च तेल डाले,जब तेल गर्म हो जाये तब आंच को हल्का धीमा करके उसमे मूंगफली को हल्का सुनेहरा होने तक तले फिर अलग प्लेट में निकाल कर रख ले। 
      3. उसके बाद महीन कटे हुए आलूओं को भी उसमे हल्का सुन्हेरा होने तक तले और अलग प्लेट में निकाल कर रख ले । 

      Method:-(विधि)

      1. फिर उसी कड़ाही में राई,मीठी नीम और हरीमिर्च डाले जब राई चटकने लगे तब इसमें प्याज डाले प्याज को हल्का पारदर्शी होने तक भूने।
      2. जब प्याज हल्का पारदर्शी हो जाये,तब उसमे मटर और टमाटर डाल कर चलाये।
      3. मटर और टमाटर को 2 मिनट भुनने के बाद उसमे २ चम्मच चीनी और स्वादानुसार नमक डालकर अच्छे से चलाये।
      4. भीगा हुआ पोहा और 4 चमम्च दूध डालकर उसे धीमी आंच पर अच्छे से भूने ताकि सारा मिक्सचर आपस में अच्छे से मिल जाये ।
      5. जब पोहा अच्छे से भुन जाये तब उसमे हरा धनियां और नीबू का रस डालकर फिर से मिलाये।
      6. पोहे को सर्विंग प्लेट में निकाल ले और फ्राई आलू और फ्राई की हुई मूंगफली और हरेधनिया से सजाकर गर्मागरम सर्व करे।

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