Aloo Paratha

Preparation Time : 10 -15 minutes
Cooking Time : 25 - 30 minutes


आवश्यक सामग्री : Ingredients For aloo paratha 

  • Whole wheat flour (गेहू का आटा) - 300 Gram
  • Boiled Potato (उबला आलू) - 4 medium size 
  • Onion (प्याज़) - 1 medium size chopped in very small pieces  
  • Green Chili (हरी मिर्च) - 2 Finely chopped
  • Ginger (अदरक) - 1 inch piece grated
  • Coriander (हरा धनियां) - 4 tablespoon finely chopped
  • Coriander Powder (धनियां पाउडर) - 1/4 tablespoon 
  • Red Chili powder(लाल मिर्च पाउडर) - to taste
  • Garam masala (गरम मसाला) - 2 pinch 
  • Dry mango powder (खटाई) - 1/4 tablespoon
  • Salt (नमक) - to taste
  • Oil, ghee or butter (तेल, घी या मक्खन) -as required

    Method:- How to make Aloo paratha

    Lets start step by step Aloo paratha recipe


    Step 1: Stuffing for aloo paratha:-

    • Grate the potato and add finely chopped onion, green chili, ginger, green coriander leaves, coriander powder,dry mango powder, garam masala, red chili and salt to taste. Mix the ingredients properly. Stuffing is ready. 
    • आलूओ को कद्दूकस कर ले फिर उसमे महीन कटा प्याज़, हरी मिर्च, अदरक, हरा धनियां, धनियां पाउडर, लालमिर्च पाउडर,गरम मसाला, अमचूर पाउडर, और नमक डालकर अच्छे से मिलाये, आलू का मिश्रण पराठे में भरने के लिये तैयार है। 

    Step 2
    • Take whole wheat flour in a bowl and mix salt and 2 tsp oil to it. Knead the flour with luke warm water to make a smooth, soft dough.
    • आटे को छान कर एक बर्तन में निकाल ले, आटे में आधा छोटी चम्मच नमक, और 2 छोटी चम्मच तेल डालकर  गुनगुने पानी की सहायता से नरम आटा गूथ ले । 

    Step 3
    • Make 1 small ball of the dough about the size of lemon and make it round. Sprinkle all purpose flour ball and also on the rolling board to avoid sticking the dough.
    • Spread the aloo mixture on paratha. Keep 2 to 2.5 inches space all over the circumference.
    • आटे में से नीबू से थोड़ी सी बड़ी लोई तोड़ ले, लोई को हाथ से मलकर गोल कर ले, फिर उसके ऊपर थोड़ा सा सूखा आटा लगाकर 4 इंच  व्यास की पराठा बेल ले । 
    • 2 चम्मच आलू के मिश्रण को बेले हुए पराठे के बीच में रखे । 

    Step 4
    • Remove the paratha from the rolling board and close the filling to make a plaid (loi)
    • पराठे को चारो तरफ से उठाकर बीच में रखे आलू  के मिश्रण को बंद कर दे ।



    Step 5
    • With a rolling pin, roll it into a diameter of 7 to 8 inches on the rolling board.
    • फिर इसके ऊपर थोड़ा सूखा आटा लगाकर 7 - 8 इंच व्यास में गोल बेल ले । 

    Step 6 
    • On a hot tava or griddle add 1 tsp of oil and then gently place the aloo paratha over it. Flip over when one side is partly cooked.
    • तवे पर 1/2  चम्मच तेल डालकर  बेले हुए पराठे को तवे पर डाले। एक तरफ सिकने के बाद पराठे को पलट दें । 

    Step 7
    • Spread some ghee or oil on this side. The amount of ghee or oil to be added, depends on you. You can either add less or more or skip it altogether. Cook both sides of paratha to turn golden brown.
    • पराठे को दोनों तरफ से घी या बटर लगाकर गोल्डन ब्राउन चित्ती आने तक सेके । 

    Step 8
    • Add ½ to 1 tsp of butter and spread it with a butter knife or spoon and serve hot with tamater chatni, tamatar sorba or punjabi chola etc.
    • सिके हुए पराठे को प्लेट में रखे और आलू के गरमा गरम पराठे को मटर के सोरबे, टमाटर की चटनी, रायता और अपनी मनपसंद सब्जी के साथ खाए और खिलाये। 

    आलू पराठा बनाने की विधि :-

    प्रारंभिक तैयारियां :-
    आलू का मिश्रण तैयार करना :-
    • आलूओ को कद्दूकस कर ले फिर उसमे महीन कटा प्याज़, हरी मिर्च, अदरक, हरा धनियां, धनियां पाउडर, लालमिर्च पाउडर,गरम मसाला, अमचूर पाउडर, और नमक डालकर अच्छे से मिलाये, आलू का मिश्रण पराठे में भरने के लिये तैयार है। 
    आलू के पराठे बनाने की विधि :-
    • आटे को छान कर एक बर्तन में निकाल ले, आटे में आधा छोटी चम्मच नमक, और 2 छोटी चम्मच तेल डालकर  गुनगुने पानी की सहायता से नरम आटा गूथ ले । 
    • आटे में से नीबू से थोड़ी सी बड़ी लोई तोड़ ले,  लोई को हाथ से मलकर गोल कर ले, फिर उसके ऊपर थोड़ा सा सूखा आटा लगाकर 4 इंच  व्यास की पराठा बेल ले । 
    • 2 चम्मच आलू के मिश्रण को बेले हुए पराठे के बीच में रखे । 
    • पराठे को चारो तरफ से उठाकर बीच में रखे आलू के मिश्रण को बंद कर दे । 
    • इस गोल और भरे हुए आलू के पराठे को हथेली और उंगलियो की सहायता से थोड़ा बड़ा कर ले ।
    •  फिर इसके ऊपर थोड़ा सूखा आटा लगाकर 7 - 8 इंच व्यास में गोल बेल ले ।
    • तवा गर्म करे, बेले हुए पराठे को तवे पर डाले । 
    • पराठे को दोनों तरफ से घी या बटर लगाकर गोल्डन ब्राउन चित्ती आने तक सेके ।
    • सिके हुए पराठे को प्लेट में रखे और आलू के गरमा गरम पराठे को मटर के सोरबे, टमाटर की चटनी, रायता और अपनी मनपसंद सब्जी के साथ खाए और खिलाये।

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