Masala Gobhi

Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 5 


आवश्यक सामग्री : Ingredients For Masala Gobhi 
  1. Cauliflower (गोभी) - 500 gram 
  2. Onion - 4 medium size 
  3. Poppy Seeds/Khas Khas (पोस्ता दाना) - 2 tablespoon
  4. Salt (नमक ) - as required.
  5. Green Chili (हरी मिर्च ) - 2 finely chopped 
  6. Coriander Leaves (हरा धनिया) - 2 tablespoon
  7. Garlic (लहसुन) - 5 - 6 pieces 
  8. Oil (तेल) - 4 tablespoon
  9. Cumin seed (जीरा) - half tsp 
  10. Turmeric powder (हल्दी) - 1/4 tablespoon
  11. Garam masala (गरम मसाला) -1 /4 tsp 
  12. Coriander powder (धनिया पाउडर) - 1/4 tablespoon
  13. Cream (Malai) - 3 tablespoon 
  14. Kashmiri Chili (कश्मीरी मिर्च) - 1/4 tsp
  15. Sugar (चीनी) - half tablespoon
Method:- How to make Masala Gobhi

Lets start step by step Masala Gobhi recipe

Step 1
  • Take poppy seeds and soak them in water for around 2 hrs so they grind properly in blender.
  • Cut cauliflower into big pieces.
  • Pour oil in deep frying pan, when the oil is hot add cauliflower to it and fry them until they turn slightly red. Keep them aside on a plate over the tissue (to soak excessive oil).
  • पोस्तादाना को 2 घंटे पहले पानी में भिगो दे ताकि वह मिक्सर ग्राइंडर में अच्छे से पिस जाये। 
  • गोभी को धोकर बड़े बड़े टुकड़ों में काट लें।
  • गोभी को तलने के लिए कढ़ाई में तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब गोभी के टुकड़ों को तेल में डालकर हल्का सुनहरा होने तक सेकें और प्लेट में निकालकर रख लें। 


Step 2- For Gravy (ग्रेवी के लिए)
  • Take chopped onion, green chili, garlic and soaked poppy seeds in a mixer grinder and make a paste. 
  • कटे हुए प्याज, हरी मिर्च, लहसुन और भीगा हुआ पोस्ता दाना को मिक्सर ग्राइंडर में डालकर पेस्ट बना लें ।

Step 3
  • Take 4 tsp oil in deep frying pan, when oil is hot add cumin seeds and fry for 2 secs (Fig. 1), then add turmeric powder and onion paste to it (Fig. 2, Fig. 3), fry the mixture until it turns golden brown (Fig. 4).
  • ग्रेवी बनाने के लिए कढ़ाई में चार चम्मच तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा डालकर 2 सेकंड भूनें (Fig 1), फिर उसमे हल्दी और प्याज का पेस्ट डालें (Fig 2, Fig. 3), और धीमी आंच पर सुनहरा भूरा होने तक भूनें (Fig 4)।
                              Fig. 1                                                                              Fig. 2
                                  Fig. 3                                                                                Fig. 4
Step 4 
  • Add 1/4 tablespoon coriander powder and half tablespoon sugar and 3 tsp of cream (malai) to the fried paste and stir the mixture for around 1 minute.
  • भुने हुए पेस्ट में 1 /4 चम्मच धनिया पाउडर और 3 चम्मच मलाई और  आधा चम्मच चीनी डालकर 1 मिनट धीमी आँच पर और चलाये ।

Step 5 
  • Then add 2 cup of water to the frying pan and let it cook on low flame, when it starts to boil add salt, garam masala and kashmiri chili to it and stir well.
  • फिर उसमे 2 कप पानी डालकर धीमी आंच पर पकने दें, खौल आने के बाद इसमें गरम मसाला और कश्मीरी मिर्च डालकर चलायें।

Step 6 
  • After that add fried cauliflower to it and stir it for 5 minutes on low flame so that the cauliflower is marinated completely with the gravy.
  • उसके बाद उसमे तली हुई गोभी डालकर 5 मिनट तक धीमी आंच पर पकने दें ताकि गोभी के अंदर मसाला अच्छे से भर जाये।

Step 7 
  • When gravy is thick take the masala gobhi with some gravy onto a plate and garnish it with 2 spoons of cream and coriander leaves. Enjoy the delicious meal with chapati, naan or rice.
  • ग्रेवी गाढ़ी होने के बाद मसाला गोभी को सर्विंग प्लेट में निकालकर, हरे धनिये से सजाकर चपाती, नॉन, पराठा या राइस के साथ  गर्मागर्म परोसें।

मसाला गोभी बनाने की विधि :-
  1. पोस्तादाना को 2 घंटे पहले पानी में भिगो दे ताकि वह मिक्सर ग्राइंडर में अच्छे से पिस जाये। 
  2. गोभी को धोकर बड़े बड़े टुकड़ों में काट लें।
  3. गोभी को तलने के लिए कढ़ाई में तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब गोभी के टुकड़ों को तेल में डालकर हल्का सुनहरा होने तक सेकें और प्लेट में निकालकर रख लें। 
  4. कटे हुए प्याज, हरी मिर्च, लहसुन और भीगा हुआ पोस्ता दाना को मिक्सर ग्राइंडर में डालकर पेस्ट बना लें ।
  5. ग्रेवी बनाने के लिए कढ़ाई में चार चम्मच तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा डालकर 2 सेकंड भूनें (Fig 1), फिर उसमे हल्दी और प्याज का पेस्ट डालें (Fig 2, Fig. 3), और धीमी आंच पर सुनहरा भूरा होने तक भूनें (Fig 4)।
  6. भुने हुए पेस्ट में 1 /4 चम्मच धनिया पाउडर और 3 चम्मच मलाई और  आधा चम्मच चीनी डालकर 1 मिनट धीमी आँच पर और चलाये ।
  7. फिर उसमे 2 कप पानी डालकर धीमी आंच पर पकने दें, खौल आने के बाद इसमें गरम मसाला और कश्मीरी मिर्च डालकर चलायें।
  8. उसके बाद उसमे तली हुई गोभी डालकर 5 मिनट तक धीमी आंच पर पकने दें ताकि गोभी के अंदर मसाला अच्छे से भर जाये।
  9. ग्रेवी गाढ़ी होने के बाद मसाला गोभी को सर्विंग प्लेट में निकालकर, हरे धनिये से सजाकर चपाती, नॉन, पराठा या राइस के साथ  गर्मागर्म परोसें।

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