Shakker paare

Preparation Time : 15  - 20  minutes
Cooking Time : 20 - 25 minutes

आवश्यक सामग्री : Ingredients For Shakkarpara 

  • All purpose flour (मैदा) - 200 ग्राम
  • Ghee (घी) - 50 ग्राम (1/4 कप) मैदा में डालने के लिये
  • Sugar (चीनी) - 200 ग्राम 
  • Ghee/ Refined (घी/रिफाइंड) - तलने के लिये
Method - How to make Shakkarpara Recipe

Lets start step by step Shakkarpara recipe

Step 1 
  • Take all purpose flour and add ghee to it. Mix the flour and ghee together well and then add water to it. Knead the mixture of water, flour and ghee together to make thick dough.  

Step 2 
  • Make two separate balls of the dough and rub it with hands to make it smooth. Roll the balls with the help of rolling pin in a round shape and stretch it so that its thickness is 1/4 cm.
  • Then cut the shakkarpare with the help of knife at distance of 1/2 inches and make small square, rectangular or triangular shapes out of it.

Step 3

  • Heat some oil in the pan, and add nicely cut pieces in the pan so that it is full. Deep fry it until they are golden brown on low flame. Remove it on a separate plate.
  • Deep fry all the pieces on low flame until they turn golden brown.
  
Step 4
How to make sugar syrup or Chasni 
  • Take 200gm sugar and 1/2 cup water in a pan and cook it on a flame until sugar is melted and let it boil on low flame for 3 to 4 min.
  • Now, to test the sugar syrup, put a drop on the bowl and wait for it until it is cold. Stick your finger to the drop and and stick it with another finger and test for stickiness. For shakkarpare, the sugar syrup should have two threads when stretched between fingers. And then close the burner.
  • Now, put shakkarpare into the sugar syrup and let the shakkarpare to get sugar coated. Keep stirring the shakkarpare until the coated sugar syrup is dry.
  • Keep it in a container to last long. Enjoy the delicious Shkkarpare.   

शकर पारे बनाने की विधि :
  1.  मैदा को किसी बर्तन में छान ले, घी डालकर मैदा और घी को एक होने तक अच्छे से मिलाये फिर पानी की सहायता से पूड़ी जैसा सख्त आटा गूथे, 20 मिनट के लिए आटे को ढककर रख दे । 
  2. गुथे हुए आटे को हाथ से थोड़ा एक सा करके उसकी 2 लोई बना ले, एक लोई को उठाकर हाथ से गोल गोल करके 1 /4 से.मी की मोटी गोल रोटी बेल ले। 
  3. फिर चाकू की सहायता से आधा इंच की दूरी पर काटकर चौकोर या तिकोने जिस आकार या साइज  में बनाना चाहे वैसे ही दोनों लोइयों से काटकर शकर पारे तैयार कर ले । 
  4. कढ़ाई में घी गरम करे, गरम घी में जितने शकर पारे आ जाये, उतने डाल दे और गोल्डन ब्राउन होने तक धीमी आंच में तले, फिर एक प्लेट में निकाल कर रख ले। 
  5. शकर पारे धीमी और मीडियम गैस पर ही तलें, सारे शकर पारे इसी तरह तल कर तैयार कर ले। 
  6. कढ़ाई में घी गरम करे, गरम घी में जितने शकर पारे आ जाये, उतने डाल दे और गोल्डन ब्राउन होने तक धीमी आंच में तले, फिर एक प्लेट में निकाल कर रख ले। 
  7. शकर पारे धीमी और मीडियम गैस पर ही तलें, सारे शकर पारे इसी तरह तल कर तैयार कर ले। 

चासनी बनाने की विधि :-

  1. पैन में 200 ग्राम चीनी और आधा कप पानी डालकर गैस पर चीनी घुलने तक पकाये। 
  2. चीनी घुलने के बाद चासनी को टेस्ट करके देखे, एक बूंद चासनी को किसी प्याले में टपकायें और हल्का ठंडा होने के बाद चाशनी को उंगली से उठाइये, उंगली और अंगूठे के बीच चिपका कर देखिये, ऊंगली और अंगूठे को अलग करते समय चाशनी में तार निकलने चाहिये, 2 तार की चाशनी बनाकर तैयार कीजिये और गैस बन्द कर दीजिये।
  3. तैयार चाशनी में, तले शकर पारे डाले और शकर पारे अच्छी तरह शक्कर कोट होने तक चमचे से चला कर मिलाये चीनी कोट होने के बाद शकरपारे अच्छी तरह ठंडा होने के बाद, एअर टाइट कन्टेनर में भर कर रख दे और जब भी आपका मन हो 2 महिने तक शकर पारे (Shakarpara) कन्टेनर से निकाले खाये और खिलाये।  

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