Mater Tamater ka Sorba

Preparation Time : 10 -15 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 4


आवश्यक सामग्री : Ingredients For Mater Tamater ka Sorba
  • Tomato(टमाटर) - 4 medium size grinded 
  • Pease (मटर के दाने) - 1 cup or 200 gram 
  • Salt (नमक ) - to taste 
  • Green Chili (हरी मिर्च ) - 2 finely chopped 
  • Coriander Leaves (हरा धनिया) - as required. 
  • Garlic (लहसुन)- 8 -10 pieces finally Chopped in very small pieces or garlic paste 
  • Oil (तेल) - as required 
  • Cumin seed (जीरा) - half tsp 
  • Turmeric powder (हल्दी) - half tsp 
  • Garam masala (गरम मसाला) -1 /4 tsp 
  • Coriander powder (धनिया पाउडर) - half tsp 
  • Cream (Malai) - 2 tablespoon 
  • Ginger (अदरक) - 1 inch piece 
  • Sugar (शक़्कर) - half tablespoon 
Method:- How to make Mater Tamater ka Sorba 

Lets start step by step Mater Tamater Ka Sorba recipe
Step 1: Making of tomato pouri (टमाटर का पेस्ट बनाने की विधि)
  • Add 4 Tomato, 1 inch ginger, 2 green chili and make paste in mixer grinder. 
  • 4 टमाटर, एक इंच अदरक का टुकड़ा और दो हरी मिर्च डालकर मिक्सर में पीस लें । 


Step 2

  • Add oil in the presser cooker.
  • When it is hot, add cumin seed and garlic to it and fry until it turns golden brown. 
  • प्रेसर कुकर में तेल गर्म करें|
  • जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा और लहसुन डालकर हल्का भूरा होने तक फ्राई करें । 


Step 3

  • When garlic is golden brown, add turmeric powder, coriander powder and tomato pouri to it and stir it on low flame. 
  • लहसुन भुनने के बाद उसमे हल्दी, धनिया पाउडर और टमाटर का पेस्ट डालकर धीमी आंच पर भूनें । 

Step 4
  • When you see tomato pouri and oil getting separated add 2 tablespoon cream,1 cup pease, 1/2 tsp garam masala, half tablespoon sugar and 1 cup of water to it. And let the mixture cook for one whistle, and then remove it from the flame. (If the gravy is too thick, you can add more water to it) 
  • जब टमाटर तेल छोड़ने लगे तब इसमें मलाई, मटर, गरम मसाला, आधा चम्मच शक़्कर डालकर 1 मिनट तक भूने,फिर उसमे 1 कप पानी डालकर 1 सीटी आने तक पकाये (यदि ग्रेवी ज्यादा गाढ़ी हो जाये तो आप आवश्यकतानुसार और पानी डाल सकते है) । 

Step 5
  • Pour Mater Tamater Sorba in a bowl, garnish it with coriander leaves. 
  • Serve hot together with aloo paratha, panner paratha, stuff tawa kulcha or roti. 
  • सोरबे को कटोरे में निकालकर हरे धनिया से सजाकर पनीर पराठा, आलू पराठा,स्टफ तवा कुलचा या रोटी के साथ गरमागरम परोसे ।



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