Preparation Time : 15 -20 minutes
Cooking Time : 15 - 20 minutes
Servings : 5
आवश्यक सामग्री : Ingredients For Mungfali ke baingan
- Brinjal (बैंगन) - 4 or 5 medium size
- Onion - 4 medium size
- Green Chili (हरी मिर्च ) - 2
- Ginger (अदरक) - 1 inch piece
- Peanuts (मूंगफली) - 1/4 cup Roasted
- Salt (नमक ) - as required.
- Garlic (लहसुन) - 5 - 6 pieces
- Oil (तेल) - 4 tablespoon
- Cumin seed (जीरा) - half tsp
- Turmeric powder (हल्दी) - 1/4 tablespoon
- Garam masala (गरम मसाला) -1 /4 tsp
- Coriander powder (धनिया पाउडर) - 1/2 tablespoon
- Tamarind pulp (इमली का गूदा) - 4 tablespoon
- Sugar (चीनी) - 1 tablespoon
Method:- How to make Mungfali ke baingan
Lets start step by step Mungfali ke baingan recipe
Step 1
- Fry peanuts in deep fry pan for about 4-5 minutes.
- When it is cold peel it. Put it in mixer grinder and mix it to break it into small pieces.
- कड़ाई में मूंगफली को डालकर 4 से 5 मिनट धीमी आंच पर भूने ।
- ठंडा होने के बाद उसके ऊपर का छिलका निकालकर मिक्सर ग्राइंडर में डालकर एक बार चला ले ताकि मूंगफली के छोटे छोटे टुकड़े हो जाये ।
- Wash the brinjal and cut it into big pieces and soak in water.
- बैंगन को धोकर लम्बे लम्बे टुकड़ों में काट कर पानी में डाल दे ।
Step 3 - For Gravy (ग्रेवी के लिए)
- Take chopped onion, green chili and ginger in a mixer grinder and make a paste.
- कटे हुए प्याज, हरी मिर्च और अदरक को मिक्सर ग्राइंडर में डालकर पेस्ट बना लें ।
Step 3
- Take 4 tsp oil in deep frying pan, when oil is hot add cumin seeds and fry for 2 secs (Fig. 1), then add turmeric powder and onion paste to it (Fig. 2, Fig. 3), fry the mixture until it turns golden brown (Fig. 4).
- ग्रेवी बनाने के लिए कढ़ाई में चार चम्मच तेल गर्म करें, जब तेल गर्म हो जाये तब उसमे जीरा डालकर 2 सेकंड भूनें (Fig 1), फिर उसमे हल्दी और प्याज का पेस्ट डालें (Fig 2, Fig. 3), और धीमी आंच पर सुनहरा भूरा होने तक भूनें (Fig 4)।
- Add 1/4 tablespoon coriander powder and fry for few seconds.
- To make masala watery so that brinjal is full covered in it add small amount of water to it.
- Then add salt to taste and 1 tablespoon of sugar to it and let it fry for 1 minute on low flame. Now the masala mixture is ready.
- भुने हुए पेस्ट में 1/2 चम्मच धनिया पाउडर डालकर कुछ सेकंड्स भूने ।
- फिर उस मसाले में थोड़ा सा पानी डाले ताकि मसाला थोड़ा पतला हो जाये और अच्छे से बैंगन के ऊपर लग जाये ।
- उसके बाद उसमे 1 चम्मच चीनी और स्वादानुसार नमक डालकर 1 मिनट धीमी आँच पर भूने। अब आपका मसाला तैयार है ।
Step 5
- Add pieces of brinjal to the mixture and stir well so that brinjal is fully covered with masala.
- Add small amount of water and cook the brinjal for 3-4 minutes while stirring the brinjal masala in between.
- फिर उसमे कटे हुए बैंगन डालकर अच्छे से चलाये ताकि मसाला अच्छे से बैंगन पर चढ़ जाये ।
- थोड़ा सा पानी डालकर बैंगन को धीमी आंच पर 3 - 4 मिनट पकाये बीच बीच में चलाते रहे ताकि तरी में सब्जी लग न जाये ।
Step 6
- When brinjal is cooked pour 3-4 tablespoon of tamarind pulp to it and mix it well while cooking on low flame.
- Spread the crushed peanuts on it and mix the brinjal masala.
- जब बैंगन अच्छे से पक जाये, तब उसके ऊपर 3 से 4 चम्मच इमली का पल्प डालकर अच्छे से मिलाये और धीमी आँच पर भूने ।
- फिर उसके ऊपर मूंगफली के छोटे छोटे टुकड़े डालकर मिला दे ।
Step 7
- Peanut brinjal are ready to serve. Put it on serving plate and spread crushed peanut over it and serve with chapati or paratha.
- मूंगफली के बैंगन बनकर तैयार है, मूंगफली के बैंगन को सर्विंग प्लेट में निकालकर, मूंगफली के टुकड़ो से सजाकर चपाती या पराठा के साथ गर्मागर्म परोसें।
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