Dahi ki bhindi

Preparation Time : 11-15 minutes
Cooking Time : 11-15 minutes
Servings : 4



आवश्यक सामग्री : Ingredients For Dahi Ki  Bhindi 
  1. Lady Finger/okra  (भिन्डी)-250 gram 
  2. Curd(दही ) -1 small cup 
  3. Tomato(टमाटर) - 2 medium size finely chopped
  4. Salt(नमक ) - as required. 
  5. Green Chili (हरी मिर्च ) -2 finely chopped 
  6. Coriander Leaves(हरा धनिया) -as required. 
  7. Onion( प्याज /कांदा ) - 2 medium size finely chopped 
  8. Oil (तेल) -as required 
  9. Cumin seed (जीरा) - 1 /4 tsp 
  10. turmeric powder (हल्दी) -1 /4 tsp 
  11. Garam masala (गरम मसाला) -1 /4 tsp 
  12. Coriander powder (धनिया पाउडर) -1 /4 tsp
  13. asafoetida (हींग) - 1 pinch 

Method:- How to make dahi ki bhindi

Lets start step by step Dahi ki Bhindi recipe

Step 1
  • Wash the Bhindi and wipe with dry kitchen towel, cut the lady finger and slice them into 1 or 2 inch pieces.



Step 2
  • Heat 5 tablespoon oil in deep frying pan(kadai) for frying or sauting the bhindi.


Step 3
  • When oil is heated then saute bhindi in oil, till they are cooked. remove and keep aside. by the way, frying the bhindi in oil minimizes the sliminess and stickiness.

Step 4
  • Take 1 small cup curd in a bowl and beat the curd with the help of bitter.
Step 5
  • In the same pan, add 1 tablespoon oil, when oil is heated add 1 pinch asafoetida, 1/4 tsp cumin seed,1/2 tsp turmeric powder,  2 chopped green chili, 2 midium size chopped onion and fry them till they are transparent.

Step 6   
  • Add 2 medium size chopped tomatoes and saute for 2 min, then add 2 cup of water and let come to a boil.


Step 7
  • When the water is comes to the rolling boiling, lower the flame and add curd to it.
  • Keep on stirring for 3 or 4 min.




Step 8
  • Then add fry bhindi ,1/4 tsp garam masala and salt to taste.
  • Reduce the flame and simmer the bhindi for 3 - 4 minutes.
  • Garnish the bhindi with cilantro leaves.
  • Serves hot with phulka or paratha.



दही की भिन्डी बनाने की विधि -




  1. भिन्डी को धोकर, सूखे कपडे से पोछ ले। और उसको लम्बे टुकड़ो में काट ले ।
  2. एक कड़ाही में भिन्डी को तलने के लिए तेल गर्म करे ।
  3. जब तेल गर्म हो जाये तब आंच धीमी करके भिन्डी को हल्का सुनेहरा होने तक उसमे तले । 
  4. तलने के बाद भिन्डी को अलग प्लेट में निकाल कर रख ले। 
  5. एक कटोरे में दही ले और उसको फेंट ले । 
  6. सब्जी बनाने के लिए एक कड़ाही 3 चम्मच तेल गर्म करे ।
  7. जब  तेल गर्म हो जाये तब उसमे हींग ,जीरा ,हल्दी ,हरीमिर्च प्याज डालकर हल्का सुन्हैरा होने तक भूने ।
  8. फिर उसमे टमाटर डालकर 2 मिनिट चला ले और 2 कप पानी डालकर खौल आने तक उसको पकाये । 
  9. खौल आने के बाद उसमे दही डालकर बराबर चलाते रहे ताकि दही फट ना जाये, 2 -3 मिनिट तक दही को पकने दे|
  10. फिर उसमे तली हुई भिन्डी ,गरम मसाला और नमक डालकर 5 मिनिट तक धीमी आँच पर पकाये ,हरे धनिये से      सजाकर  रोटी या पराठे के साथ गरमा गर्म  परोसे । 




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